Hlavní obsah

Policie přikázala zabavit z účtu VV téměř čtyři milióny

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Jiří Hardoš

Protikorupční policie vydala v kauze krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami příkaz k zajištění 3,9 miliónu korun na účtu strany Věci veřejné (VV). Má jít o výnos z trestné činnosti. Právu to ve středu sdělil mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej. Kriminalisté v případu podle něho obvinili sedm lidí. Jedním z nich by měl být podle důvěryhodných informací Práva i loňský sponzor VV, advokát Daniel Musil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci Věcí veřejných na tiskové konferenci

Článek

Akci policisté spustili v úterý ráno, zadrželi 15 lidí. „Policisté ÚOKFK následně obvinili sedm osob. Některé z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a některé z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Ostatní zadržení byli propuštěni,“ uvedl ve středu Ibehej.

Obviněným z krácení daní podle mluvčího hrozí pět až deset let vězení, lidem podezřelým z praní špinavých peněz pak tři až osm let vězení. V které ze skupin obviněných by měl být Musil, není jasné. Ibehej se k roli advokáta, a vůbec k tomu, že v kauze figuruje, odmítl vyjádřit.

Foto: ČTK

Sídlo advokátní kanceláře Daniela Musila v Mezibranské ulici v Praze

Podle mluvčího jde v případu o krácení DPH při obchodech s palivem, škoda má dosahovat až 230 miliónů. A peníze na účtu VV nejsou jediné prostředky, které se policie rozhodla zajistit. Na několika bankovních účtech jde celkem o 30 miliónů korun, kriminalisté zabavili i dvě luxusní auta a asi 1,7 miliónu v hotovosti.

Peníze jsou blokovány na účtu s členskými příspěvky

Podle předsedy VV Radka Johna věnoval Musil straně půl miliónu. "Nedostali jsme peníze od žádné firmy spojené s prodejem pohonných hmot,“ zdůraznil v úterý John s tím, že peníze Musil poskytl jako fyzická osoba. [celá zpráva]

"Bankovní dům, u kterého má naše strana provozní účet nám potvrdil, že tento účet nebyl zablokován a je plně disponibilní. Po složitém prověřování jsme zjistili, že na účtu určeném výhradně pro platbu členských příspěvků došlo k žádosti Policie ČR o zablokování dané částky," uvedla mluvčí VV s tím, že strana nemá k akci policie další informace.

VV se podivují, proč se policie domnívá, že by "příspěvky členů strany VV na daném účtu mohly potencionálně pocházet z trestné činnosti."

V loňském roce dostaly VV od sponzorů 38,4 miliónu korun, z toho největší část jim darovaly firmy, z nichž mnohé jsou podle médií přímo či nepřímo napojeny na Musila. Podle samotných VV stojí Musil za společnostmi Kastelis (dar 3,5 miliónu korun) a Malepar (dar 2,68 miliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám