Hlavní obsah

Zeman má moji úctu, dám mu hlas, řekla místopředsedkyně ČSSD Benešová

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředsedkyně sociální demokracie Marie Benešová se rozhodla v přímé volbě prezidenta dát svůj hlas Miloši Zemanovi. Uvedla to na středečním setkání se Zemanem v jeho kanceláři v pražské Loretánské ulici. Benešová prohlásila, že Zeman má její úctu. Soudí také, že je vyzkoušený zátěžovými situacemi.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Právo

Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová s Milošem Zemanem

Článek

„Jsem občansky rozhodnuta dát svůj hlas Miloši Zemanovi,“ řekla Benešová. „Získal moji trvalou úctu. Je třeba sahat po kandidátovi, který je vyzkoušený zátěžovými situacemi,“ doplnila. Oficiálním kandidátem ČSSD je přitom kolega Benešové z vedení strany, místopředseda Jiří Dienstbier.  Benešová v tom problém nevidí, věří, že sociální demokracie bude její postoj respektovat.

„Bylo by smutné, kdyby to strana nepřijala. Není to o tom, že bych měla něco proti Jiřímu Dienstbierovi,“ prohlásila a dodala, že o podpoře Zemanovi slýchá od členů ČSSD poměrně často.

„Chtěl bych poděkovat za odvahu. Demokratická strana musí respektovat různost názorů,“ poznamenal Zeman.

Místopředsedkyně sociální demokracie se sice nebude účastnit Zemanových mítinků, souhlasila ale s tím, že se její tvář objeví v televizním volebním spotu. „Vystoupí v televizní smyčce, kterou, jak věřím, uvidí milióny diváků,“ řekl Zeman.

Neshodli se v názoru na Klause

Benešová podotkla, že Zemana zná třináct let. A zdůraznila, že když byla v pozici nejvyšší státní zástupkyně a Zeman byl premiérem, nikdy neměl tendenci udělat si z justice nástroj pro udržení se u moci. „Nikdy se nesnažil ohýbat spravedlnost podle svých not,“ uvedla.

Prozradila ale, že se Zemanem se neshodne ve všech názorech. „Například jsme se střetli v názoru na Václava Klause. K demokracii patří říct si i opačné názory,“ sdělila. Právě Klaus vyjádřil podporu Zemanově prezidentské kandidatuře. „Oceňuji ty, kteří mi říkají věci narovinu,“ doplnil Zeman.

Prezidentský kandidát se během setkání vrátil i ke kauze údajných falešných sponzorů Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ), kde zastává funkci čestného předsedy. V pondělí SPOZ uvedla, že dva sponzoři, kteří podle MF Dnes dárcovství popřeli, dodali čestné prohlášení, že peníze skutečně poskytli. Podle Zemana do středy poskytlo stejné prohlášení pět dalších dárců, kteří měli také figurovat mezi falešnými sponzory.

Reklama

Výběr článků

Načítám