Hlavní obsah

Poslanci zatím nerozhodli o vydání Pekárka k trestnímu stíhání

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovní mandátový a imunitní výbor ve středu nerozhodl o tom, zda Sněmovně doporučí vydat či nevydat k trestnímu stíhání poslance Romana Pekárka. Ten byl letos v květnu nepravomocně odsouzen za korupci. Poté, co se stal v listopadu novým poslancem, by se mohl skrýt za poslaneckou imunitu.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Pekárek

Článek

Středeční jednání výboru trvalo jen zhruba půl hodiny, během které si poslanci prostudovali Pekárkův spis. Poté bylo jednání přerušeno s tím, že Pekárek byl pozván na příští schůzi výboru na čtvrtek ráno.

Pekárek se počátkem listopadu spolu s dalšími dvěma politiky stal poslancem, když nahradili trio rebelujících občanských demokratů. Pekárek pak pouhé dva dny nato požádal stranu o přerušení členství, čímž automaticky přišel o členství v klubu. Předseda občanských demokratů Petr Nečas uvedl, že bude na Pekárka tlačit, aby se vzdal i poslaneckého mandátu.

Odvolací jednání v Pekárkově kauze je zatím stanoveno na 18. prosince. Pokud by do té doby Sněmovna nestačila rozhodnout, bylo by podle mluvčího Vrchního soudu v Praze Jana Fořta odloženo jednání na neurčito. „Pokud souhlas (se stíháním Pekárka, pozn. red.) nedají, tak se to samozřejmě zastaví,“ dodal pro Právo.

Pekárek byl v květnu odsouzen za korupci. Coby místostarosta Kolína měl podnikateli Petru Ličkovi umožnit výrazně levnější nákup pozemků, než byla jejich hodnota. Soud Pekárka poslal na šest let do vězení se zvýšeným dozorem, Ličkovi uložil soud roční trest vězení, oba tresty jsou nepodmíněné. Odsouzení se odvolali k Vrchnímu soudu v Praze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám