Hlavní obsah

Ovzduší v Moravskoslezském kraji se znovu zhoršilo

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se v úterý znovu zhoršily. Denní koncentrace polétavého prachu byly překročeny na dvou třetinách měřících stanic. Nejhorší situace je podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na Ostravsku a Karvinsku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Článek

Nejhorší výsledky denního měření vykazovala v úterý ráno stanice ve Věřňovicích na Karvinsku, kde byl imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový překročen více než trojnásobně a dosáhl hodnoty 158 mikrogramů na metr krychlový. Průměrné denní limity polétavého prachu jsou překročeny na dvou třetinách z 15 měřicích stanic. Změny zatím meteorologové neočekávají.

"Během dnešního dne nepředpokládáme vzhledem ke stávající meteorologické situaci významnější změnu celkové imisní situace." Hodnoty se tak na některých místech regionu i nadále budou pohybovat nad imisním limitem, ojediněle až trojnásobně.

Moravskoslezský kraj má jedno z nejhorších ovzduší v celé Evropě. Na podzim a v zimě je situace v kraji nejhorší, a obyvatelé tak často musejí dýchat vzduch s nadlimitním množstvím polétavého prachu. Například ve Věřňovicích v úterý hodinová koncentrace polétavého prachu mezi 06:00 až 07:00 dosahovala 279 mikrogramů na metr krychlový. Situaci tam meteorologové označili jako velmi špatnou.

Reklama

Související články

Na Ostravsku vyhlásili smogovou situaci

Kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám ve čtvrtek po 2:30 hodin vyhlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pro ostravskou aglomeraci smogovou situaci....

Výběr článků

Načítám