Hlavní obsah

Opakování posledního roku školky přijde rodiče nově až na tisícovku měsíčně

Právo, Jiří Mach

Už jen měsíc nebudou muset rodiče platit dětem opakování posledního ročníku mateřské školy při odkladu povinné školní docházky. Od ledna totiž musí hradit podle novely školského zákona vedle stravného i školné. To může vyjít až na tisíc korun měsíčně. Dosud byl zdarma nejen poslední ročník školky před nástupem do první třídy, ale i rok navíc v případě odkladu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rodiče při opakování poslední třídy školky nově zaplatí vedle stravného (400–600 korun) i školné jako za děti ve věku 3–5 let. Bývá to od čtyř set korun zhruba do tisícikoruny.

Například v Mateřské škole Nad Dalmatinkou v Plzni vyjde jeden měsíc na 462 korun měsíčně. K tomu ještě děti platí za jídlo 33 korun denně; starší děti s odkladem stojí strava o čtyři koruny více. Školkovné bez jídla v jedné z prachatických mateřinek vyjde rodiče na 350 korun, uvedla její ředitelka Helena Turková Kabátová. Podobně se vyjádřila i Marta Světlíková, ředitelka školky Ostrava v Křižíkově, kde paušál činí 360 korun. „U nás v Hradci Králové stojí měsíc 400 korun,“ řekla ředitelka MŠ Lužická Jordana Vařáková. V Praze se ale tato částka může vyšplhat až na tisícikorunu.

Zpráva o odkladech rozproudila debatu

Přitom zájem o odklad školní docházky a tím i o udržení v mateřinkách je vysoký. Jak v pondělí informovalo Právo, o rok později než v šesti letech nastupuje do základních škol až dvacet procent dětí daného ročníku. Informace na serveru Novinky.cz rozproudila živou debatu.

„Je to výsledek výchovných trendů současné doby. Učitelky ve školkách ani předškoláci nemají podmínky k učení jako dřív. Také v rodinách se často podceňují znalosti a zkušenosti, které by tyto děti měly mít, rodiče jsou unaveni a nemají dost času a energie, které příprava na školu vyžaduje,“ napsala například Lena Burianová z Brna.

Pro odklad povinné školní docházky se podle zákona žádá v případě, není-li dítě po dovršení šestého roku tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé. K odkladu je nutné získat doporučení školského poradenského pracoviště, odborného lékaře i souhlas ředitele školy.

„Za nás odklady skoro vůbec nebyly, jen výjimečně ze závažných důvodů. Dnes se ale u dětí začaly diagnostikovat i specifické vývojové poruchy. A spousta dětí to má diagnostikováno i na základě žádosti rodičů. Tyhle kritéria se najdou vždy pro kterékoli dítě,“ popsala své zkušenosti ředitelka ZŠ Vokovice v Praze Lucie Kuchťáková.

Nultý ročník zdarma, ale není pro všechny

Některé děti mají i jinou možnost než si jen zopakovat poslední ročník školky. Mohou nastoupit i do přípravných ročníků na základních školách, které se neplatí, hradí se jen strava. Do takzvaného nultého ročníku na ZŠ mohou nastupovat děti, které pocházejí ze socio-kulturně znevýhodněného prostředí. Děti se zde vzdělávají podle osnov pro mateřinky, den je ale zorganizován jako pro první  třídu. Nastupovat do nich mohou hlavně děti, o které se nemohli rodiče dostatečně starat, anebo třeba děti cizinců.

Do 15členné přípravné třídy na ZŠ Vokovice v Praze nastupují i děti s poruchami pozornosti a vnímání či děti s vadami řeči. I to a různé dysfunkce jsou ale podle ředitelky Kuchťákové poruchy, které jsou dány především zanedbáním a které lze soustavnou prací odstraňovat. „Například logopedické vady mohou být důsledkem toho, že s dítětem doma nikdo pořádně nemluví a že nemá doma prostředí, aby se mluva rozvíjela. Je to důsledek nepodnětného prostředí,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám