Hlavní obsah

Vánoční strom pro Staroměstské náměstí věnoval kníže Colloredo–Mansfeld

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holoubkov

Přesně 28 metrů vysoký a odhadem 90 let starý smrk ztepilý byl v neděli skácen nedaleko Plzně u obce Holoubkov na Rokycansku. Pražané vánoční strom na Staroměstském náměstí uvidí již v úterý ráno, poprvé se rozsvítí v sobotu 1. prosince v 18 hodin, tedy v den zahájení adventních trhů.

Vánoční strom pro Staroměstské náměstí pokácel mistr republikyVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

“Právě tento strom vyhověl všem podmínkám. Důležité je, aby byl hezký, rovnoměrně zavětvený a zdravý, což každý rok prověřují dendrologové z Masarykovy univerzity v Brně,” řekla Právu mluvčí společnosti Vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí Hana Tietze a dodala, že ke smrku rovněž musí vést dobrá přístupová cesta.

Smrk, který byl vybrán ze třicítky tipů v soutěži Hledá se strom, pokácel mistr České republiky v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček. Zkrátit ho musel na 22 metrů, aby splňoval bezpečnostní podmínky.

Foto: Jan Švábek, Právo

Mistr ČR v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček kácel smrk půl hodiny.

“Použil jsem systém řezání stromu, který se používá na dřevorubeckých soutěžích. Vzhledem k divákům musí být vše bezpečné a nesmí to být příliš pracné. Samozřejmě je nutné brát ohled na to, aby nedošlo k poškození stromu,” uvedl.

Do Prahy ze západních Čech strom převeze americký truck s výkonem 720 koní s 32 metrů dlouhou soupravou. “Do pondělního večera bude uskladněn ve Stodůlkách. O půlnoci ho převezeme na Staroměstské náměstí,” sdělil vedoucí přepravy Martin Švestka s tím, že na náměstí by strom mohl dorazit kolem druhé hodiny ranní.

Foto: Jan Švábek, Právo

Strom odvezl americký truck s výkonem 720 koní.

Smrk Praze zdarma věnuje kníže Jerome Colloredo–Mansfeld, jehož šlechtický rod získal pozemky, na kterých strom vyrostl, v restituci v 90. letech, což z rodu Colloredo–Mannsfeld učinilo největšího soukromého vlastníka lesů v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám