Hlavní obsah

Křeslo jihomoravského hejtmana obhájil Michal Hašek

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zastupitelé Jihomoravského kraje zvolili v pátek Michala Haška (ČSSD) hejtmanem. Potvrdili tak znění koaliční smlouvy, kterou ČSSD uzavřela s lidovci minulý týden. KSČM, ODS a TOP 09 skončily v opozici. Hašek byl jediným kandidátem na hejtmana.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Michal Hašek bezprostředně po opětovném zvolení hejtmanem v místech, která už čtyři roky velmi dobře zná.

Článek

Očekávanou vcelku fádní jednomyslnou volbu Michala Haška do čela jihomoravského kraje poněkud zpestřil svým návrhem jeho politický rival Jiří Crha z ODS. Ten se zjevnou snahou vrazit alespoň nějaký klín mezi vítěznou stranu navrhnul za kandidáta na hejtmana předsedu Krajského výkonného výboru ČSSD a do volby vicehejtmana Václava Božka, který podle některých názorů představuje opoziční křídlo ve straně proti Haškovi.

Snaha však vyšla na prázdno, když Božek bez dalších komentářů kandidaturu odmítnul. Hašek poté při tajné volbě získal všech 56 z 56 platných hlasů, přičemž bylo vydáno 60 hlasovacích lístků. Tento fakt neváhal znovu zvolený hejtman opozici okamžitě v poděkování voličům připomenout, neboť bylo jasné, že jej museli volit i zástupci z ODS či TOP 09.

Podobně marnou snahu jako Crha pak zkusil i představitel další opoziční strany Jan Vitula (TOP 09 a Starostové). Ten zase navrhnul, aby se všech funkcí vzdal včetně kandidatury na prvního náměstka hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Vitula to zdůvodňoval tím, že právě za období Juránkova působení na kraji ve funkci hejtmana došlo k údajným machinacím ve znojemské nemocnici, které byly v poslední době předmětem různých šetření. Exhejtman však přešel tuto výzvu bez povšimnutí, a tak byl rovněž jako jediný kandidát zvolen Haškovým náměstkem.

Hejtman bude mít čtyři náměstky, dva z ČSSD a dva z KDU-ČSL.

ČSSD odmítá, že by uzavřela trojkoalici s komunisty

Opoziční ODS se nelíbí programová smlouva s komunisty, kterou vítězná ČSSD uzavřela. "Jsme připraveni být silnou opozicí proti bizarní vládě ČSSD, KSČM a lidovců, kteří opět předvedli, že jsou schopni se spojit opravdu s kýmkoliv," uvedl v prohlášení zastupitel a krajský lídr ODS Jiří Crha.

Sociální demokraté ale odmítli tvrzení, že v kraji vznikla trojkoalice. S lidovci vládla ČSSD na jihu Moravy poslední dva roky a hejtman Hašek její pokračování prosazoval. Přesto trvala povolební vyjednávání více než měsíc.

Vítězem krajských voleb na jihu Moravy se stala ČSSD s 23 mandáty, KSČM má 16 křesel, KDU-ČSL 14, ODS obdržela sedm mandátů a TOP a Starostové pro Jihomoravský kraj pět.

Reklama

Výběr článků

Načítám