Hlavní obsah

Starostové se příliš nehrnou do další spolupráce s TOP 09

Právo, Oldřich Danda

Starostové a nezávislí (STAN) odložili až do června rozhodnutí, zda půjdou společně do příštích voleb s TOP 09. Nejdříve chtějí najít nová témata, která budou chtít v politice prosazovat. Podle šéfa STAN Petra Gazdíka by mohli např. bojovat za zrušení Senátu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Gazdík a Karel Schwarzenberg

Článek

V úterý se sešel celostátní výbor hnutí, který se shodl na tom, že i když smlouva s TOP 09 vyprší už ke konci roku, novou případně podepíšou až po sněmu, který chtějí svolat do konce června. Na fungování vlády a poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové (z 41 zákonodárců za TOP 09 je osm členů STAN) se podle Gazdíka, který je zároveň šéfem poslanců, nic nemění.

„U nás platí, že podaná ruka platí, proto nepřichází v úvahu, že když smlouva s TOP 09 k 31. prosinci skončí, že by poslanci STAN byli neloajální k programu TOP 09. Dodržíme všechny závazky, stejně jako v krajích, kde jsme kandidovali společně,“ řekl Právu Gazdík s tím, že sám je pro prodloužení spolupráce. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v tom nevidí problém, podle něj mají Starostové právo, aby si to rozmysleli.

„Nemyslím si ale, že najdou mnohem lepší řešení. My jsme připraveni pokračovat, protože ta spolupráce je dobrá,“ řekl Právu Schwarzenberg. Podle něj musí hnutí najít nejdříve nový program, a teprve poté budou hledat partnera, s kterým ho budou prosazovat.

Vztahy ochladly po volbách

Starostové se do vysoké politiky vydali, aby prosadili nové rozpočtové určení daní, které by bylo spravedlivější vůči menším obcím a městům. To se jim podařilo.

Teď podle Gazdíka budou chtít bojovat za zeštíhlení státní správy a proti přebujelé byrokracii.

Například pomýšlejí na zrušení Senátu. „My si nejdříve musíme říci, co chceme prosazovat, a potom s tím přijdeme za TOP 09, jestli s tím souhlasí. Třeba budeme chtít zrušit Senát a TOP 09 s tím nebude souhlasit, potom se možná naše cesty rozejdou,“ řekl Gazdík.

Za provoz Senátu se ročně zaplatí půl miliardy korun. Výdaje za Sněmovnu jsou poloviční.

Podle Schwarzenberga je zrušení Senátu staré heslo, které nemá příliš opodstatnění. „Bylo by dobré, aby se nejdřív poradili se svými senátory. Já Senát přes všechny vady považuji za užitečný, protože opraví dost chyb, které se ve Sněmovně stanou,“ poznamenal šéf TOP 09. Starostové mají v Senátu čtyři své zástupce.

Vůle k dalšímu spojení s TOP 09 mezi starosty značně klesla po krajských volbách, které pro TOP 09 i pro starosty nedopadly podle jejich představ.

„Spolupráce byla jednoznačně nevýhodná pro STAN a měla by se omezit,“ řekl před nedávnem Právu předseda jihočeské organizace starostů Jaroslav Houba.

Anketa

Půjdou Gazdíkovi starostové společně s TOP 09 i do příštích voleb?
Ano, navzájem se potřebují.
19,8 %
Ne, starostové se spojí s někým jiným.
80,2 %
Celkem hlasovalo 3228 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám