Hlavní obsah

Romy vnímá negativně většina lidí, ale extrémisté ztrácejí podporu

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romové si sice v oblibě Čechů oproti předchozím letům nikterak nepolepšili, ale hnutí propagující silová řešení problémů s menšinovým národem na popularitě ztrácejí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Romové v Novém Boru

Článek

Více méně negativní vztah k Romům deklarovalo 70 procent respondentů průzkumu. Z nich 34 procent uvedlo mírně odmítavý postoj, 26 procent jednoznačně odmítavý a deset procent dokonce odpor.

Pětina lidí vnímá Romy neutrálně, pěti procentům jsou lhostejní, čtyři procenta má s nimi dobré vztahy a jedno procento velmi dobré.

Nepřátelská nálada vůči Romům se v letech příliš nemění, i když není bez zajímavosti, že ještě před půlrokem byla na vrcholu. Negativních reakcí tehdy zaznamenala agentura 75 procent, což je nejvíce od roku 1994, kdy byla otázka tolerance položena poprvé.

Nejméně negativních hodnocení na konto Romů se sešlo v roce 2005, kdy je odmítalo 63 procent dotázaných. V roce 1994 byla netolerance na úrovni 73 procent.

Čtvrtina se bojí, ale utlačovat nechce

Na přímou otázku „Bojíte se Romů?“ vyšel poměr odpovědí půl na půl. Kladně odpovědělo 43 procent, záporně 44 procent a 13 procent neví.

Skupiny a hnutí vystupující proti Romům silou však Čechům nejsou příliš po chuti. Ještě před rokem se mohli extremisté těšit z 23procentní obliby, přičemž u 53 procent propadli a 24 procent na ně nemělo žádný názor. Dnes už pro ně má pochopení jen 16 procent obyvatelstva, odmítá je 69 procent a 15 procent postoj nevyjádřilo.

„Pokud obě otázky zkombinujeme, ukazuje se, že ve společnosti je nejpočetnější (34 procent) skupina lidí, která se Romů nebojí a násilný postup proti nim neschvaluje. Čtvrtina se Romů sice bojí, ale s násilným přístupem nesympatizuje. Zhruba desetina na základě strachu z Romů vyjadřuje sympatie lidem vystupujícím proti Romům silou,“ konstatují autoři průzkumu.

Podle nich je z porovnání výsledků šetření v letech 2011 a 2012 patrné především oslabení podílu těch, kteří se Romů obávají a jsou pro silová řešení, a naopak zvýšení podílu těch, kteří se sice bojí, ale násilný postup neschvalují.

Reklama

Výběr článků

Načítám