Hlavní obsah

Kocourkovo stíhání pokračuje, státní zástupce opět vrátil spis policii

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ „odkloněných“ peněz bývalého ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) stále není u konce. Státní zástupce nevyhověl ani druhému návrhu policie na zastavení exministrova stíhání a spis opět vrátil kriminalistům.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS)

Článek

„Spis se vracel policii k doplnění podkladů,“ sdělil v úterý Právu šéf Okresního státního zastupitelství Praha-západ Ondřej Šmelhaus s tím, že se tak stalo v minulých dnech.

Kocourek tak dál čelí obvinění z poškozování věřitele kvůli tomu, že při rozvodu „odklonil“ z dosahu své někdejší manželky šestnáct miliónů korun. Stíhána je i exministrova matka.

Podle Šmelhause stále není vyřešena otázka blízkosti bývalých manželů. Policie opakovaně navrhla zastavit Kocourkovo stíhání proto, že k němu někdejší manželka Olga Kocourková neudělila souhlas.

Poškozování věřitele totiž patří mezi trestné činy, u kterých je třeba ke stíhání souhlasu poškozeného, pokud se odehrají mezi blízkými lidmi. Zda se to vztahuje i na bývalé manžele Kocourkovy, řeší kriminalisté a státní zástupci již několik měsíců. „Je to stále o tom. Jedna věc je spor o tento institut. Druhá věc je, zda to, co se tvrdí, odpovídá realitě,“ uvedl Šmelhaus.

Policie nyní podle něho dostala za úkol vyžádat si soudní spisy z Prahy 6 a podívat se na „souvislosti s některými listinami“. Na dotaz Práva státní zástupce uvedl, že tím má na mysli třeba spis, který se týkal civilní žaloby, jíž se Kocourková na exmanželovi domáhala poloviny z odkloněných peněz, tedy osmi miliónů korun.

Policie šetří podezření z praní špinavých peněz

Žalobu však o prázdninách vzala zpět. Proč tak učinila, a zda došlo k mimosoudnímu vyrovnání, není jasné. Advokát Kocourkové k tomu pouze uvedl, že dál nechtěla zatěžovat rodinné vztahy soudními spory.

O dalším vývoji v kauze by mělo být jasno v následujících týdnech. Šmelhaus podle svých slov předpokládá, že policie předloží spis s dalším návrhem do měsíce.

Pokračuje i další linie případu. O původ šestnácti miliónů se totiž již řadu měsíců zajímá protikorupční policie. Vede kvůli tomu trestní řízení pro podezření z praní špinavých peněz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám