Hlavní obsah

Strany chtějí změnit koaliční smlouvu, změny ve vládě zatím neřešily

Právo, Novinky, tin, dan, jas
Aktualizováno

Špičky koaličních stran zahájily v úterý v poledne jednání ve formátu K9. Chtějí se dohodnout na úpravách koaliční smlouvy a případných změnách v kabinetu. Strany se dohodly na revizi koaliční smlouvy, k níž by mělo dojít do konce roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

"Do konce roku, ideálně do Vánoc, chceme sepsat novou koaliční smlouvu, která bude obsahovat priority vlády do konce volebního období," uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Strany chtějí ponechat v koaliční smlouvě body, na něž bude mít vláda čas, peníze, a o nichž bude panovat shoda.

O personálních změnách ve vládě strany v úterý nejednaly. Nedošlo tedy ani na debatu o obsazení postu ministra dopravy. O něm budou v příštích dnech jednat zástupci LIDEM s premiérem.

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake před schůzkou K9 uvedla, že strana má několik kandidátů na post ministra dopravy.

Vacek LIDEM neprošel

Ohledně obsazení postu ministra dopravy se v minulých dnech přela strana LIDEM s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který odmítl nominaci Roberta Vacka. Místopředseda ODS Martin Kuba v pondělí dokonce naznačil, že by ministerstvo dopravy mohl obsadit nominant ODS.

V kuloárech se hovoří rovněž o dalších možných změnách v kabinetu. Spekuluje se o pozici ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) či ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09 STAN). Na úterním jednání se o těchto věcech nehovořilo.

TOP 09: Hanákovou nedáme

TOP 09 ale nevidí důvod měnit jakéhokoliv svého ministra. „Pokud nám budou chtít sáhnout na paní ministryni kultury, tak narazí na tuhý odpor,“ řekl Právu člen předsednictva a poslanec TOP 09 Daniel Korte.

O odchodu ministryně kultury Aleny Hanákové se mluví již dlouho. Na úterním  jednání předsednictva TOP 09 podle Korteho jasně zaznělo, že o odvolání někoho z TOP 09 nemůže být řeč. „Pokud chce pan Nečas vyhodit svého Vondru, tak ať ho vyhodí, ale není důvod sahat na naše ministry,“ podotkl poslanec.

TOP 09 je také pouze pro změnu koaliční smlouvy, už kvůli tomu, aby změnili fakt, že za vládou stojí ODS, TOP 09 a LIDEM, nikoli Věci veřejné, jak tomu je v současné verzi smlouvy. „Důrazně ale odmítáme, aby vzniklo nové programové prohlášení, neboť nové vládní prohlášení s sebou nese žádost o důvěru. A my nevidíme důvod, proč dávat prostor opozičnímu trojčení před televizními obrazovkami,“ poznamenal Korte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám