Hlavní obsah

Stav ovzduší v Moravskoslezském kraji se opět zhoršil

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se opět zhoršily. Poté, co se v pondělí situace přechodně zlepšila, v úterý ráno průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší znovu výrazně vzrostly. Na několika stanicích i více než dvojnásobně přesáhly mezní hranici, která je 50 mikrogramů na metr krychlový.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smogový opar v Ostravě

Článek

Nejhorší situace je na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku, kde od čtvrtka platí smogová situace. Na devíti z 15 měřících stanic překročily denní koncentrace polétavého prachu povolené limity více než dvojnásobně. Zbylé stanice měly k dvojnásobnému překročení blízko.

Upozornění Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na možnost výskytu smogové situace pro Moravskoslezský kraj proto platí i nadále. "Dnes (v úterý - pozn. red.) nepředpokládáme vzhledem ke stávající meteorologické situaci významnější změnu celkové imisní situace," uvedli meteorologové s tím, že v Moravskoslezském kraji budou tyto hodnoty nadále na většině míst nad 100 mikrogramy na metr krychlový.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří k nejhorším v České republice i v Evropě. Situace bývá nejhorší na podzim a v zimě. Smog sice přímo nemusí vyvolat onemocnění, ale může vést k tomu, že se zhorší zdravotní stav nemocných lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám