Hlavní obsah

Karlovarská ODS odmítla jakoukoli spolupráci s ČSSD na krajské úrovni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

ODS v Karlovarském kraji nevstoupí do koalice s ČSSD a podporovat nebude ani její menšinovou vládu. Rozhodla o tom v pondělí regionální rada ODS. Tím v podstatě vyjednávání o krajské koalici pro občanské demokraty končí, protože nehodlají předkládat žádný vlastní návrh na její sestavení nebo na podporu menšinové vlády ČSSD, sdělil předseda ODS v Karlovarském kraji Jiří Vaněček.

Foto: Profimedia.cz

Karlovy Vary

Článek

ODS se zúčastnila jednání se sociálními demokraty minulý týden, stejně jako se zástupci dalších pravicových stran, které uspěly ve volbách. Jestli nějakou formou ČSSD podpoří, měla rozhodnout do středy. Podle Vaněčka ovšem nemá smysl jednání protahovat. Podotkl, že koaliční spolupráce se nelíbila ani ostatním zástupcům pravice. Zda budou postupovat jako ODS, ovšem neví. "Osobně se domnívám, že se stejně ČSSD dohodne v poslední chvíli s komunisty. Nechceme při tom asistovat," dodal Vaněček.

Stanovisko k nabídce ČSSD pravicovým stranám, aby podpořily její menšinovou vládu, už zaujala i ALTERNATIVA. "Uvítali jsme s povděkem, že ČSSD přijala naši výzvu a jedná o jiném modelu vedení Karlovarského kraje než v koalici s KSČM. Stejně tak respektujeme, že demokratické strany nechtějí jít do koalice s ČSSD," poznamenal lídr ALTERNATIVY Jiří Kotek. ALTERNATIVA ovšem nevylučuje podporu sociálním demokratům za situace, že ČSSD přijme 12 bodů předložených ALTERNATIVOU.

ČSSD za podporu své menšinové vlády nabídla, že v devítičlenné radě bude jen sedm uvolněných zastupitelů. Opozice by měla mít většinu v jednotlivých výborech a komisích. Nabídla také, že všechny zásadní body, jako je prodej majetku a výběrová řízení, budou ještě před schválením v radě předjednána s opozicí.

V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu bude KSČM mít 14 lidí, ČSSD získala 13 křesel. Následuje ODS a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst, oba subjekty dostaly po pěti mandátech. Sdružení TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj a Alternativa mají po čtyřech mandátech. Jednání o koalici KSČM a ČSSD zkrachovala kvůli obsazení míst v devítičlenné radě, když ČSSD i KSČM požadovaly pět křesel.

Reklama

Výběr článků

Načítám