Hlavní obsah

Hejtmanem hradeckého kraje bude sociální demokrat Franc

Hradec Králové

Hejtmanem Královéhradeckého kraje bude i nadále sociální demokrat Lubomír Franc. Na pondělním ustavujícím jednání o tom rozhodli zastupitelé. V hradeckém kraji se ve volbách vítězná ČSSD dohodla na spolupráci s KSČM, jejich koalice má v zastupitelstvu těsnou většinu jediného hlasu. Proti účasti komunistů ve vedení kraje protestovaly zhruba dvě desítky studentů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Sociální demokrat Lubomír Franc byl v pondělí znovu zvolen hejtmanem Královéhradeckého kraje.

Článek

France do funkce zvolilo 23 zastupitelů, proti bylo 16 z nich a pět se hlasování zdrželo. Dnešního jednání se účastní 44 zastupitelů z celkových 45, Miroslav Švábl zvolený za TOP 09 a STAN se z jednání omluvil. Na post hejtmana hradeckého kraje dnes kandidoval také šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, kterého navrhli opoziční strany, při hlasování získal 21 hlasů, proti bylo 23 zastupitelů.

Franc po zvolení poděkoval zastupitelům za důvěru, před svým zvolením uvedl, že dosavadní krajská vláda odvedla v minulých čtyřech letech kus poctivé a dobré práce, na kterou chce navázat a dále ji rozvíjet. Za priority v dalších čtyřech letech Franc například označil pokračování rekonstrukce náchodské nemocnice či zkvalitnění sítě sociálních služeb. V oblasti dopravy chce Franc určit páteřní síť silnic a podporovat dostavbu dálnice D11 až k polským hranicím.

Krátce po zvolení Francovi studenti několika středních škol z hradeckého kraje předali protestní dopis proti účasti KSČM v krajské vládě. "KSČM se neodstřihla od své minulosti a rozhodně by neměla vést krajské školství," řekl novinářům jeden ze studentů Ondřej Gelbič z Náchoda. Studenti v jednacím sále zastupitelů rozvinuli transparent s nápisem Stop KSČ(M) ve školství.

Podle koaliční dohody ČSSD obsadí v devítičlenné krajské radě šest míst, komunisté tři křesla. Koaliční smlouva obsahuje i některé záměry, například dokončení reformy zdravotnictví při zachování nynější sítě krajských nemocnic či opravy silnic. Programové prohlášení chce koalice předložit do 30 dnů.

Volby v hradeckém kraji vyhrála ČSSD před KSČM, Koalicí pro Královéhradecký kraj a ODS. Do zastupitelstva se dostali ještě TOP 09 a Východočeši. Po volbách v roce 2008 utvořila ČSSD koalici s Koalicí pro Královéhradecký kraj a se SNK ED, jež se letos do zastupitelstva nedostala.

Reklama

Výběr článků

Načítám