Hlavní obsah

Některé demonstrantky připomínaly Hitlerovy fanatičky, řekl Kubera

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) v televizní debatě Partie na Prima FTV odsoudil některé projevy na sobotní protivládní demonstraci. Pustil se zejména do aktivistky Ilony Švihlíkové z iniciativy Alternativa zdola, kterou přirovnal k nacistické údernici.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor Jaroslav Kubera

Článek

Švihlíková burcovala demonstrující u příležitosti připomínky událostí 17. listopadu mimo jiné proklamacemi „Nevyděláváme tolik, kolik vy kradete“ nebo „S gaunery se nejedná, gauneři se trestají“.

Kubera prohlásil, že ho „ta paní, co má takové zvláštní jméno Švihlíková“ zaujala. „Trošku mě děsily ty tři dámy, které mi připomínaly jiné výročí, a to výročí starší - studentských demonstrací v roce 1939. Když se podívám na dokumentární filmy o nástupu Adolfa Hitlera k moci, tak v prvních řadách byly vždy tyto fanatické ženy, které tam křičely Heil Hitler,“ dodal Kubera.

Šéf senátorského klubu ODS připustil, že projevy na demonstraci v něm budily obavy o budoucnost České republiky.

Hned se ale prý uklidňoval tím, že lidí demonstrovalo relativně málo, a to nikoli proto, že by se měli bát o práci, jak tvrdí odbory. „Kdyby v sobotu přijelo do Prahy 200 tisíc lidí, tak by se nikdo o místo nemusel bát, protože byl svátek, a zaměstnavatelům by to mohlo být vcelku jedno,“ řekl Kubera.

Důvod malé účasti? Zavřené obchody

Podle něj byla nízká účast dána tím, že odborářům došly peníze na to, aby mohli svážet demonstranty z celé republiky, a také proto, že kvůli svátku byla většina obchodů zavřena, takže i tím prý atraktivita demonstrace v Praze také utrpěla.

Jeho partner v diskusi, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), upozornil, že názory, které zazněly na demonstraci, do velké míry korespondují s názory většiny občanů. Podle něj je v pořádku, že lidé projevují své názory i jindy než jen jednou za čtyři roky u voleb.

Demonstrace na Václavském náměstíVideo: Novinky

Postavil se za názor odborářů, že lidé sice jsou naštvaní, ale bojí se o práci, protože je prý manažeři firem sledují. Kdyby je prý viděli v televizi, tak by mohli o zaměstnání přijít. „Oni se dokonce bojí takových věcí, že jim zaměstnavatel nevyplácí mzdy v plném rozsahu, že je nutí brát černé mzdy, bojí se oznámit, že je nutí dělat více než osm hodin denně. Dneska práce - to je velmi cenná věc,“ řekl Štěch.

Kubera souhlasil, že o práci se dnes každý bojí, protože je krize a práce je málo. „Ale že by se báli jet do Prahy, protože by je mohly čekat nějaké sankce od zaměstnavatele, to je z říše snů,“ odvětil Kubera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám