Hlavní obsah

Plzeňský kraj povedou sociální demokraté s komunisty

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Sedm míst pro ČSSD, dvě pro KSČM. Tak bude vypadat nové složení rady Plzeňského kraje. Vítězná ODS, jejíž nabídku na vytvoření velké koalice socialisté odmítli, skončila v opozici a musí se spokojit s placenými posty ve vedení kontrolního a zdravotního výboru.

Foto: Jan Švábek, Právo

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (uprostřed)

Článek

Vytvoření koalice s komunisty požehnalo v sobotu 17. listopadu krajské vedení ČSSD a to přesto, že původně preferovalo jednobarevnou oranžovou radu s tichou podporou KSČM - tak to fungovalo uplynulé čtyři roky.

„Dojednali jsme maximum možného, pokračování jednobarevné rady s tichou podporou ze strany KSČM nebylo prakticky reálné i kvůli tomu, že v jiných krajích už vznikly otevřené koalice s komunisty,“ řekl Právu staronový hejtman Milan Chovanec (ČSSD). „Věřím, že si to sedne. Kraj není až tak o politice, jako spíše o silnicích a, nemocnicích,“ doplnil Chovanec. Komunisté po úspěchu ve volbách otevřenou koaliční spolupráci jednoznačně upřednostňovali a úplně původně požadovali čtyři křesla v radě.

Koaliční smlouva bude podepsána v neděli večer nebo ráno v pondělí 19. listopadu, tedy před první schůzi nově zvoleného zastupitelstva, které bude radu schvalovat. K překvapení nedojde - koalice ČSSD s KSČM má v pětačtyřicetičlenném sboru pohodlnou většinu 27 křesel, zatímco modří disponují patnácti a TOP 09 - Starostové pouhými třemi mandáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám