Hlavní obsah

V Brně demonstrovali nacionalisté, v Budějovicích studenti

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka, Vladimír Vácha, Pavel Orholz, Aleš Honus

Hned dvě demonstrace zažilo v den výročí boje proti komunismu Brno. Na Malinovského náměstí se sešli příznivci Hnutí za přímou demokracii, odhadem se jich shromáždilo asi šest stovek. Jen o pár set metrů dál zase protestovali povětšinou vyholení mladíci pod taktovkou Dělnické mládeže. Kolem pěti stovek demonstrantů se sešlo na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II., aby protestovali proti rostoucímu vlivu komunistů ve společnosti.

Demonstrace v Českých Budějovicích k výročí 17. listopaduVideo: Vladimír Vácha, Právo

 
Článek

Na obou demonstracích v Brně se protestovalo proti vládě a systému. Na Malinovského náměstí řečníci horovali především pro přímou demokracii a z obecenstva se často ozývaly výkřiky „demisi, demisi!“.

„Když jsme 17. listopadu 1989 protestovali proti komunismu, chtěli jsme svobodu a ne kapitalismus!“ za souhlasného potlesku prohlásil jeden z řečníků.

„Copak my staří, my už to snad nějak zvládneme, ale hlavně mladá generace by si měla uvědomit, že pokud takto půjdou věci dál, nečeká ji nic dobrého,“ vysvětlil důvod své účasti padesátník nesoucí malou českou vlaječku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na demonstraci Hnutí za přímou demokracii dorazilo asi šest stovek lidí.

Na demonstraci Dělnické mládeže převažovala tradiční černá barva a řečníci vyzdvihovali národní socialismus. Přestože shromáždění mělo trvat dvě hodiny a pak byl naplánován pochod centrem Brna, zřejmě sychravé počasí donutilo organizátory rozhýbat účastníky už po několika desítkách minut. Bez konfliktů pak průvod pravicových radikálů prošel centrem a v ulici Nové Sady se pak účastníci v poklidu rozešli.

Budějovičtí proti komunistům

Demonstranti v Českých Budějovicích požadovali, aby z rady kraje byla odvolána Vítězslava Baborová (KSČM), která má na základě koaliční smlouvy řídit resort školství.

Iniciátorem protestu byli studenti třeboňského gymnázia, k nimž se připojily i některé další střední školy v kraji. Třeboňští gymnazisté byli rovněž iniciátory stávkové pohotovosti a byli první, kteří podpořili petici učitele zdejšího gymnázia Martina Rásochy, v níž požaduje odstoupení Baborové z postu radní pro školství.

Foto: Aleš Honus, Právo

V Ostravě demonstrovalo několik stovek lidí.

Odchod komunistické zastupitelky opětovně žádali po úvodním slově vedoucího petičního výboru třeboňského gymnázia Dominika Hořejšího i zástupci několika gymnázií. Přestože ve čtvrtek na jednání s hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD) Hořejší uvedl, že nepůjde o žádný nátlak na hejtmana, atmosféra na mítinku tomu neodpovídala.

„S hejtmanem jsme se domluvili, že nejsme teroristi, kteří kladou ultimáta a že on naopak není neústupný člověk,“ řekl ve čtvrtek Hořejší. V sobotu se ale z davu ozývaly výkřiky "Zimolo ty půjdeš, Zimolo ty končíš", doprovázené souhlasným mohutným potleskem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demonstrace v Ostravě

Demonstrace proti Nečasově vládě a na podporu údajného politického vězně Romana Smetany byla svolána na podvečer do Ostravy. Na Masarykovo náměstí do centra moravskoslezské metropole dorazilo asi tisíc lidí. Už od 16 hodin účastníci poslouchali hudbu Karla Kryla, od 17 hodin pak jsou na programu vystoupení řečníků.

Lidé přišli vybaveni státními vlajkami, transparenty kritizujícími vládu a také tykadly, vyjadřujícími účast s Romanem Smetanou.

Reklama

Výběr článků

Načítám