Hlavní obsah

Demonstrace v Praze zakončilo Sametové posvícení

– Praha • Aktualizováno

V centru Prahy na Václavském náměstí se v sobotu ve 13:00 sešlo několik tisíc lidí na protivládní demonstraci odborů a občanských iniciativ z platformy Stop vládě! Po hodině proslovů se část demonstrujících odebrala na Národní třídu. Demonstrace v Praze ukončil happening s názvem Sametové posvícení.

Demonstrace na Václavském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Demonstranti procházeli Národní třídou a za pokřiků "hanba vládě, demisi" před sebou tlačili alegorický kordón policistů vybavených po vzoru totalitních zásahových jednotek. Pod bílými přilbami papírových figurín se však skrývaly fotografie ministrů. V jejich čele stál premiér Petr Nečas (ODS).

Pochod se zastavil u Národního divadla. Navázal na něj průvod masek vedoucí přes Most legií na Kampu. Happeningu s názvem Sametové posvícení se zúčastnilo asi 200 lidí. Průvodu vévodila alegorická dojná kráva jménem Česká republika, na které seděl kníže Potěmkin a volal na přihlížející, aby si také přišli "podojit republiku".

Foto: Milan Malíček, Právo

Průvod masek na demonstraci k výročí 17. listopadu.

V čele průvodu šli švýcarští hudebníci dirigovaní výtvarníkem Wernerem Kernem v masce smrtky. Dále v popředí vykračovali čtyři šašci se symboly KSČM, ČSSD, ODS a TOP 09, které si na vodítku vedly postavy znázorňující kmotry. Další postavy s maskami znázorňujícími bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS) rozdávaly letáky s požadavky "za demokracii ještě demokratičtější", mezi nimiž byl například ironický požadavek na všeobecnou imunitu nebo na všeobecné právo na kmotra.

"Posviťme si na to, co se v naší společnosti odehrává, a připomeňme si, jaké naděje vzbuzovala po roce 1989 možnost svobodně se vyjadřovat ke společenským problémům a chuť řešit je," podotkla Olga Věra Cieslarová z Iniciativy FÓR_UM, která akci pořádala.

Na Václavském náměstí dvě demonstrace

Pod sochou sv. Václava, kde demonstrace odborů začala, se ujal úvodního slova předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. "Burcujeme proti této vládě, která si nezaslouží, aby nám, lidu, vládla," hřímal Zavadil a připomněl, že kabinet Petra Nečase hlasuje o zásadních zákonech s chatrnou většinou jednoho hlasu.

Konstatoval, že se na demonstraci sešlo 20 tisíc účastníků. Prohlásil, že by si přál třeba týdenní generální stávku, ale lidé v továrnách se podle něj takového kroku obávají ve strachu o práci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí

Jenže zatímco "pod koněm" hovořil Zavadil o "nasranosti" lidí na vládu, do zad mu od Muzea při paralelním protestu hučela kritika na jeho vlastní osobu. Bylo mu vytýkáno, že se on a odbory na lidi vykašlali, jakmile obhájili své zájmy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Extémně pravicoví demonstranti u Muzea na Václavském náměstí

Po Zavadilovi vystoupil zástupce kanadských studentů, který lidem přiblížil úspěchy nedávných studentských protestů v Quebeku. Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása poté kritizoval stav ve zdravotnictví. Zástupkyně sdružení Alternativa zdola Ilona Švihlíková kritizovala vládu za údajné "mafiánské praktiky".

"Promiňte nám, že nevyděláváme tolik, kolik vy kradete," deklamovala levicová ekonomka.

Foto: Novinky

Transparenty demonstrantů

Josef Středula z odborového svazu KOVO pak shrnul kritiku vlády, která podle něj vládne agresivně a bez dialogu, rekordně zadlužuje stát, snižuje reálné příjmy občanů, zvyšuje nezaměstnanost. Na hlavu vlády padla z jeho úst obvinění z korupce, krádeží i šíření jedovatého alkoholu.

"Dluhy jejího vládnutí platit nechceme, její demisi už jsme přijali," řekl Středula na adresu vlády. Nato vyzval shromážděné, aby na výraz souhlasu s tímto prohlášením zazvonili svazky klíčů, což byl symbol výzvy k odchodu komunistické garnitury v roce 1989.

Příznivci komunistů prošli se sovětskými vlajkami

Václavským náměstím prošli ještě před zahájením demonstrace komunisté se sovětskými prapory za provolávání sloganů "Už jsme tady!" a "Máme holé ruce!". Zamířili k Muzeu, kde se sešli holohlaví stoupenci ultrapravice. Nakonec k nim ovšem nedošli, zastavili se u hlavního shromáždění pod sochou sv. Václava.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstranti na Václavském náměstí.

Pořadatelé protestu "Stop vládě!" se od pochodu komunistů distancovali. Stejně tak se ohradili proti narušování jejich akce lidmi, kteří obsadili Muzeum a jejichž reproduktory přehlušují všechny ostatní programy.

Policie nechala odtáhnout dodávku

Policie nechala z místa odtáhnout dodávku, která prý tomuto shromáždění bránila. Podle České televize a Českého rozhlasu šlo o vůz iniciativy Skutečná demokracie (SKDE), jejímž členem je kontroverzní pražský taxikář Zdeněk Ponert.

Na Václavském náměstí v Praze demonstrují tisíce lidí proti vláděVideo: Novinky

ČT uvedla, že na místě se střetli účastníci dvou různých demonstrací, a to právě ohlášeného shromáždění platformy Stop vládě, které se prý snažil narušit Ponert a jeho hnutí SKDE. Policisté vyzvali jeho sdružení, aby s autem zaparkovaným nedaleko sochy sv. Václava odjelo. Ponertovi lidé to údajně odmítli s odůvodněním, že jde o petiční akci, následovaly prý menší potyčky mezi policií a několika lidmi, nakonec policie ozvučenou dodávku odtáhla.

"Vozidlo narušovalo řádně ohlášené shromáždění, takže jsme ho odtáhli," řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Potyčky hlášené nemá.

Reklama

Výběr článků

Načítám