Hlavní obsah

Klause u památníku na Národní třídě doprovázely protesty

– Praha

Protesty doprovázely sobotní dopolední návštěvu prezidenta Václava Klause u památníku 17. listopadu na Národní třídě v Praze. Když prezident s premiérem Petrem Nečasem a dalšími politiky dorazili kolem 11. hodiny k památníku, čekal tam na ně mladý muž s českou vlajkou, který začal vykřikovat hesla a slogany vinící Klause z rozkrádání země.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Václav Klaus položil 17. listopadu v Praze na Národní třídě kytici k památníku listopadových událostí.

Článek

Mladý muž, jenž na transparentu označil posledních 23 let za "totalitu demokratických zlodějů", se postavil před památník a začal vykřikovat, že Klaus "využil pádu komunismu k organizovanému rozkradení země". Vyvolal tím značné rozhořčení mezi přítomnými lidmi. Rozpoutaly se slovní potyčky, nicméně policie nemusela zasahovat.

Mladík se následně pustil i do prezidentského kandidáta a bývalého předsedy ČSSD a expremiéra Miloše Zemana, který přišel uctít památku 17. listopadu. Ptal se ho na opoziční smlouvu. "Přál bych vám dost odvahy i v těžších časech," odpověděl mu Zeman.

Po Klausově příchodu začal mladík skandovat heslo "Největší zloděj na Hradě!", tentokrát s sebou strhl i další, kteří se k němu připojili. Z druhé strany se nato začal ozývat slogan "Ať žije Klaus!", který vycházel z tábora příslušníků iniciativy D.O.S.T., kteří nesli transparent s nápisem Chráníme prezidenta.

Hloučky lidí se poté rozdělily na dva tábory, jeden provolával slávu Klausovi, druhý nesouhlasně bučel. Za takové atmosféry Klaus opustil prostory památníku.

„Všichni jsme tehdy věděli, že svoboda vyžaduje zodpovědnost, což tito lidé nemají,“ vzkázal Klaus nespokojencům před památníkem. Podle Nečase o výrazně ožehavou situaci nešlo.

„Nevím, jestli se to zvrhává, strkanice vznikla z toho, že je tam stísněný prostor. Lidé vyjadřují své názory velmi nevkusným a nedemokratickým způsobem. Jsou to spíše křiklouni, ale to k takovým akcím patří,“ řekl Nečas.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Václav Klaus (vlevo) a expremiér a kandidát na prezidenta Miloš Zeman na společném obědě poté, co 17. listopadu v Praze na Národní třídě položili kytice k památníku listopadových událostí.

Lidé chodí k památníku už od rána

Výročí listopadových událostí roku 1989 u památníku na Národní třídě v Praze si v sobotu od rána připomínají občané i politici. Na místo, které připomíná zásah socialistické policie proti demonstrujícím studentům, nosili svíčky, květiny i věnce.

Z politiků přišli mezi prvními předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a ministr obrany a bývalý disident Alexandr Vondra (oba ODS). Podle Přemysla Sobotky už lidé zapomínají. "A bohužel si že života vybírají jen ty negativní stránky, život je přeci krásný, žijeme v demokracii a ve svobodě," řekl novinářům Sobotka.

Podle Vondry měla studentská demonstrace, která zahájila pád socialismu v tehdejším Československu, ohromný smysl. "Studenti riskovali práci, riskovali zdraví a chtěli svobodu a demokracii," řekl.

Šéf horní parlamentní komory Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že rok 1989 byl velkou nadějí, která podle něho byla zatím naplněna jen částečně.

U památníku v podloubí jednoho z domů na Národní třídě hlídkují státní i městští policisté.

U Národního divadla postavili stánek kritici kabinetu. Lidé tam mohou podepsat protivládní petici. Iniciativa Stop vládě chystá na odpoledne demonstraci na Václavském náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám