Hlavní obsah

Penc žádá od poslance Šťastného omluvu

Právo, Ludmila Žlábková
Karlovy Vary

Karlovarská policie nebude stíhat Stanislava Pence z Milkovic na Jičínsku, který koncem června narušil výjezdní zasedání zdravotního výboru Sněmovny v Jáchymově na Karlovarsku, když přinesl na jednání výboru konopí. Předseda výboru a poslanec Boris Šťastný (ODS) ho proto nechal vyvést policií.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Stanislav Penc

Článek

„Na základě prohlášení poslaneckého funkcionáře Šťastného o mně média psala jako o osobě, která se mohla dopustit porušení zákona. Navíc jsem byl policejně vyvlečen z jednání orgánu Poslanecké sněmovny, čímž mi v očích spoluobčanů mohla klesnout občanská prestiž,“ vysvětlil Penc důvody, proč chce písemnou omluvu. Tu požaduje ve chvíli, kdy orgány činné v trestním řízení dospěly k názoru, že se žádného protiprávního jednání nedopustil. „Neobvinily mne a celou věc odložily jako nedůvodnou,“ upozornil Penc.

„Udání ze strany Šťastného přišlo cca 20 minut od mého vystoupení. A to i přesto, že proti mému chování neměl žádné námitky na místě přítomný ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych,“ tvrdí Penc, podle něhož je poslancovo odůvodnění, že měl ohlašovací povinnost, účelovou lží.

Vyjádření Borise Šťastného Novinky zjišťují.

Má-li se gram vykupovat za 150 korun, pak za jednu rostlinu zaplatí pojišťovna 31 tisíc.
Stanislav Penc

Akce v Jáchymově měla podle Stanislava Pence upozornit prostřednictvím přinesené fotodokumentace pěstování jedné rostliny konopí a doneseného výsledku sklizně této rostliny na možnost tunelování státního rozpočtu. Konkrétně prostřednictvím chystané novely zákona o léčivech, umožňující za určitých podmínek pěstování konopí. „Má-li se gram vykupovat za 150 korun, pak za jednu rostlinu zaplatí pojišťovna 31 tisíc,“ řekl tehdy. Za výpěstky z hektaru by podle Pencových propočtů získaly vybrané firmy 300 miliónů korun.

„Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení proti dvaačtyřicetiletému muži pro podezření z přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu,“ uvedl krátce po incidentu mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. V pátek však potvrdil, že policie tuto kauzu již nešetří. „Komisař kriminální policie případ po provedeném prověřování odložil, neboť se nejedná o trestný čin,“ řekl Valenta.

V současné době je návrh zákona o léčivech projednáván jako sněmovní tisk č. 590, koncem října prošel druhým čtením a poslanci k němu podali pět pozměňovacích návrhů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám