Hlavní obsah

Podle Jakeše získal Fico své voliče komunistickou rétorikou

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Bývalý generální tajemník KSČ Milouš Jakeš je přesvědčen, že za jasným vítězstvím Roberta Fica na Slovensku je komunistická rétorika.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Jakeš

Článek

„Slovo komunistická může být odporné nějakým pravicovým intelektuálům, ale většině obyčejných lidí vůbec ne. Naopak, vyvolává v nich vzpomínku na ty jistoty za socialismu,“ řekl Jakeš pro měsíčník ExtraPlus.

Foto: Archiv, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Bývalý šéf československých komunistů Fica obdivuje a považuje za dobrou strategii, že se mu podařilo kolem sebe soustředit levicově orientované lidi. „Dělá srozumitelnou politiku, které rozumí široké masy. Tím, že založil novou stranu, nemusel řešit problémy minulosti, co je jeho další výhoda,“ dodal Jakeš.

Postupovali jsme správně, nepochybuje Jakeš

Období socialismu považuje Jakeš za nejúspěšnější období v poválečném období. „Dnes se toto období cíleně špiní, čehož důkazem je schválený český zákon o protiprávnosti a zločinnosti komunistického režimu. Jsem přesvědčen, že v zásadě jsme postupovali správným směrem a dosáhli jsme pozoruhodné výsledky ve všech oblastech. Srovnejme si postavení obyčejného člověka předtím a dnes. Dnes má vliv ten, kdo má peníze. Jaká je to demokracie?“ položil otázku bývalý generální tajemník KSČ, který požaduje rehabilitaci socialismu.

Důvodem vstupu vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do Československa byla podle Jakeše nezodpovědná politika a neochota Dubčekova vedení k jednání. „Byl to ohlas spojenců na tzv. politiku socialismu s lidskou tváří, která by podle mého názoru skončila stejně, jako politika přestavby realizovaná Gorbačovem - obnovou kapitalismu,“ říká v rozhovoru Jakeš.

Anketa

Věříte tvrzení Milouše Jakeše, že slovenský premiér Robert Fico získal voliče díky komunistické rétorice?
ano
76,8 %
ne
23,2 %
Celkem hlasovalo 4578 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám