Hlavní obsah

Chci zrušit přímou volbu na Hrad, říká advokátka Samková

Právo, Jan Martinek

Kandidátní listinu s pouhými 128 platnými podpisy místo 50 tisíci zaregistrovala na ministerstvu vnitra uchazečka o prezidentskou funkci Klára Samková. Ve čtvrtek Právu řekla, že tak učinila proto, aby mohla prováděcí zákon o přímé volbě napadnout u Nejvyššího správního soudu (NSS).

Foto: Petr Horník, Právo

Klára Samková

Článek

„Od momentu, kdy jsem ten zákon přečetla, mi bylo jasné, že je to políček do tváře českého voliče. Měla jsem to v plánu od samého počátku,“ vysvětlila Samková.

Ta považuje už například 50 tisíc podpisů jako nutnou podmínku k registraci za protiústavní. „Celý ten zákon je popřením přímé volby,“ řekla Právu.

Nejvyšší správní soud správnost údajů na peticích pro odmítnuté prezidentské kandidáty zřejmě přezkoumávat bude, ve čtvrtek to připustila mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Od momentu, kdy jsem ten zákon přečetla, mi bylo jasné, že je to políček do tváře českého voliče.
Klára Samková

„Nejvyšší správní soud bude k případným stížnostem přistupovat individuálně podle povahy uplatněných námitek,“ uvedla mluvčí. Podle ní tedy není možné nyní „vyloučit, zda bude přezkoumávat úplnost a správnost údajů na petičních arších“.

Do 23. listopadu musí vnitro oznámit, kteří kandidáti vyhověli zákonným podmínkám, takže je zaregistruje. Odmítnutí mají dva dny na stížnost u NSS. Jeho mluvčí potvrdila, že soud dodrží dvacetidenní lhůtu mezi 25. listopadem a 14. prosincem, kterou mu k přezkumu dává zákon. Samková hodlá ale usilovat o to, aby zákon o prezidentské volbě zrušil Ústavní soud.

„Doufám a jsem připravena pro to udělat všechno. Vložím do toho všechny své právnické znalosti a prostředky,“ dodala Samková.

Pokud by se stížností uspěla, mohlo by to skutečně přímou volbu ohrozit: Ústavní soud by mohl stížnost přezkoumávat až několik týdnů, takže by se volba, naplánovaná na druhý a čtvrtý víkend v lednu 2013, nemusela stihnout a byla by odložena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám