Hlavní obsah

Do Prahy se 17. listopadu sjedou odboráři, anarchisté i účastníci karnevalu

Právo, Jiří Hardoš, Petr Janiš

Sobotní připomínky 23. výročí sametové revoluce se tradičně ponesou v duchu nejen pietních aktů, ale také demonstrací a happeningů. Prahu čeká několik shromáždění s protivládní tematikou, která se mají odehrát především v centru.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Magistrát eviduje čtrnáct akcí. Největší organizují odboráři: jejich protest začne po poledni na Václavském náměstí. Organizátoři nahlásili účast 20 tisíc lidí.

Účastníci se mají vydat na pochod přes náměstí, Národní třídu až na nábřeží, k Národnímu divadlu. Zde se odboráři mohou potkat se satirickým karnevalem Sametové posvícení s účastníky v maskách politiků .

Prostor před Národním muzeem na Václavském náměstí si rezervoval pro „všelidový sněm“ taxikář a aktivista z iniciativy Skutečná demokracie Zdeněk Ponert, jenž se angažoval při akcích Holešovské výzvy.

Anarchisté na Pankrác

Mimo centrum města zůstanou při své akci anarchisté, kteří se sejdou vpodvečer u pankrácké věznice. Právě sem policie asi před měsícem převezla bývalého řidiče Romana Smetanu, jenž se proslavil malováním tykadel na předvolební plakáty.

Anarchisté svou akci nazvali Tykadlový randál na Pankráci. „Protože chceme, aby nás i ve věznici slyšel, je cílem dělat co největší hluk – přineste si bubny, píšťalky, sirény, megafony,“ stojí v pozvánce. Za Smetanu chtějí demonstrovat i odboráři v Ostravě a v Brně.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Smetana byl v zajetí novinářů.

Naopak nečeká se střet anarchistů s neonacisty – ti si totiž naplánovali sraz v Brně. I tak je policie připravena.

„Doufáme, že to proběhne v klidu. Nicméně jsme připraveni na veškeré varianty,“ sdělil Právu mluvčí Daněk. V sobotu bude podle něho připraveno zasáhnout několik stovek příslušníků kriminální, dopravní a pořádkové policie nebo antikonfliktního týmu.

Události sedmnáctého listopadu 1989 připomenou také pietní akty za účasti politiků – u Hlávkovy koleje (1939) i u pamětní desky na Národní třídě (1989).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám