Hlavní obsah

Na Ostravsku vyhlásili smogovou situaci

– Ostrava

Kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám ve čtvrtek po 2:30 hodin vyhlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pro ostravskou aglomeraci smogovou situaci. Varuje před možným vyhlášením signálu regulace, při kterém už firmy musejí dodržovat ekologická opatření. Smogová situace se vztahuje na Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko bez Třinecka.

Článek

"Na některých stanicích v uvedeném území překročil 24hodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 (polétavý prach) informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů/m3 ve dvou po sobě následujících dnech," uvedli meteorologové.

Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, ale i malé děti nebo senioři by měli omezit fyzickou zátěž a zbytečně nechodit ven. U dospělých lidí bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.

Auta nechte doma

Meteorologové žádají řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli. Emise z automobilů se totiž významně podílejí na zvýšených koncentracích polétavého prachu a oxidu dusičitého.

Ovzduší ve Slezsku a na severní Moravě patří k nejšpinavějším v České republice i celé Evropě. Situace bývá nejhorší na podzim a v zimě. Smog sice přímo nemusí vyvolat onemocnění, ale může vést k tomu, že se zhorší zdravotní stav nemocných lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám