Hlavní obsah

Unijní skleník se zbláznil, protestuje pravice proti ženským kvótám ve firmách

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středeční návrh Evropské komise (EK) na povinné, nejméně 40procentní zastoupení žen ve vedení velkých firem v zemích EU vyvolal okamžitě bouřlivou nesouhlasnou reakci české pravice.

Foto: Profimedia.cz

Politikům se návrh povinnosti mít ve vedení firem více žen, většinou nelíbí.

Článek

Směrnice žádá, aby se podíl žen na tuto metu dostal za šest až osm let. Nešlo by přitom o manažerské posty, ale o členství v dozorčích a správních radách.

Nápad Evropské komise zkritizovala paradoxně i nejmocnější žena Evropy, německá kancléřka Angela Merkelová. Hlavně jí vadí, že by se v této věci mělo přijímat plošné celounijní rozhodnutí. „Jsme toho názoru, že to musí být upraveno na národní úrovni,“ vysvětlil včera mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Většina pravicových českých politiků i političek považuje návrh Evropské komise za nesmysl. Někteří ho ohodnotili i hodně peprnými výrazy. Pro zavedení kvót se naopak vyslovili zástupci levicových stran.

Je to hovadina non plus ultra
Jan Čechlovský

„Vrcholí generální stávky a řeší se zásadní věci, jak půjde dál celá Evropa, a Evropská komise navrhuje kvóty. Jestli si myslí, že si vylepší prestiž a že tím totálně nenaštve občany evropských států, tak se ti lidé, kteří žijí ve skleníku, definitivně zbláznili,“ reagoval šéf sněmovního výboru pro evropské záležitosti Jan Bauer (ODS).

Čechlovský: Je to hovadina

I když připustil, že otázka zastoupení žen ve vedení firem není úplně špatná myšlenka, nesouhlasí s jejím načasováním. Jeho stranický kolega, člen komise pro rodinu a rovné příležitosti Jan Čechlovský, reagoval stručně: „Je to hovadina non plus ultra.“

Předseda klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík považuje návrh za nesmysl, protože EU má k řešení důležitější problémy. „Některé bylo již včera nutné řešit, než aby se vymýšlely takové ptákoviny,“ řekl Právu.

Za dílo sociálního inženýrství označil kvóty místopředseda LIDEM Viktor Paggio.

Jde o stejnou startovní čáru

„Kvóty znamenají jediné: nutně nastane situace, kdy ze dvou kandidátů pro stejnou pozici nebude vybrán muž, ačkoliv je schopnější a vhodnější. Kvóty popírají princip, kterého chtějí dosáhnout, tedy rovnost pohlaví,“ soudí Paggio.

Ukázka situace z ČR
FirmaPředstavenstvo + dozorčí rada
Počet celkemz toho žen
ČEZ181
Škoda Auto130
Pivovary Staropramen103
Metrostav140
Pražské vodovody a kanalizace135

Podle Soni Markové (KSČM), která je členkou jak evropského výboru, tak komise pro rovné příležitosti, sice kvóty jako diskriminaci lze vnímat, přesto je vítá. Soudí, že pomůžou srovnat startovní čáru mužů a žen, neboť ženy jsou stejně vzdělané i schopné jako muži.

Lituje však, že v ČR pro kvóty není dosud příznivá atmosféra, což se podle ní projevuje i v tom, že nejsou dostatečné podmínky pro slaďování profesního a rodinného života.

Stoupencem kvót je i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Pomáhají zvyšovat zastoupení žen a zrovnoprávňovat jejich pozici na trhu práce nebo třeba v politice. Je dobře, že toto opatření bude zavedeno v dostatečném předstihu, aby se na ně firmy mohly připravit. Pokud bych byl premiérem, v Bruselu bych tento návrh EK podpořil,“ řekl Právu šéf sociálních demokratů.

Nechme to na ženách

Proti se ale vyslovily i mnohé političky, které působí v komisi pro rovné příležitosti.

„Jsem odpůrcem kvót v politice i v byznysu. Je to o to komplikovanější, neboť jde o zásah do chodu firem. Myslím, že je třeba ženy povzbuzovat, vyzývat je a vytvářet prostor, aby se podílely i na řízení firem. Firmy, které již jejich zkušenosti využívají, vědí, že pohled žen je pro ně přínosem,“ reagovala Helena Langšádlová (TOP 09).

Stejného názoru je i její stranická kolegyně Jitka Chalánková. Podle ní by stačila jen „měkká opatření“, která by vedla firmy i politické strany ke společensky odpovědnému chování.

„Aby mohly samy dospět k tomu, že se jim vyplatí mít ženy ve vedoucích funkcích, třeba proto, že týmy pak lépe pracují,“ řekla Právu.

Kvóty se nelíbí ani europoslanci Janu Březinovi. Podle něho by se podíl žen ve vedení firem měl zvyšovat přirozeně.

„Pozitivní diskriminace se v konečném důsledku obrátí proti ženám, které se do vyšších pozic umějí dostat férovou soutěží bez ochranářských předpisů, a je tak pro tyto ženy nedůstojná,“ soudí.

Anketa

Souhlasíte s kvótami žen ve vedeních velkých firem?
ano
13,4 %
ne
86,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25014 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám