Hlavní obsah

Komunisté podepsali s ČSSD koaliční smlouvu o vládě v Ústeckém kraji

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, ape

Koaliční smlouvu o krajské vládě v příštích čtyřech letech v Ústeckém kraji podepsali ve středu odpoledne zástupci KSČM a ČSSD. Stvrdili tak dohodu z minulého týdne, ze které vyplývá, že v jedenáctičlenné krajské radě budou mít komunisté šest zástupců, sociální demokraté pak pět. Prvním komunistickým hejtmanem v Česku by se měl stát krajský předseda KSČM Oldřich Bubeníček, ustavující zastupitelstvo se sejde 20. listopadu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Krajští předsedové ČSSD Arno Fišera (vlevo) a KSČM Oldřich Bubeníček

Článek

Na postu hejtmana se obě strany dohodly, další jména v dohodě nejsou, rozhodnou o nich strany až před jednáním zastupitelstva. Každá strana má obsadit jedno místo náměstka hejtmana, za komunisty by jím měl být Stanislav Rybák, za sociální demokraty dosavadní hejtmanka Jana Vaňhová.

KSČM původně chtěla vytvořit velkou koalici krom ČSSD ještě s hnutím Severočeši.cz. Jenže obě strany upřednostňovali vládnutí jen ve dvou a komunisté si nakonec vybrali sociální demokraty. Podle Bubeníčka hlavně kvůli bližšímu volebnímu programu.

Komunisté, kteří s náskokem v kraji volby vyhráli, získali v zastupitelstvu 20 z 55 mandátů. Druzí sociální demokraté obsadili 13 křesel, utvoří tedy spolu pohodlnou většinu. Severočeši.cz mají devět zastupitelů, ODS sedm a Hnutí PRO! kraj šest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám