Hlavní obsah

Inspekce vyšetřuje podezřelou policejní zakázku i náměstka Osvalda

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) začala podle zjištění Práva vyšetřovat okolnosti zadávání zakázky resortu vnitra na výstavbu nových operačních center tísňové linky 112 pro hasiče, policii a záchrannou službu za více než 1,5 miliardy korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek policejního prezidenta Pavel Osvald

Článek

Zajímají se především o problematický postup policie a zejména o roli, jakou v celé věci sehrál náměstek policejního prezidenta Pavel Osvald, který má policejní část projektu na starosti.

Právě policie totiž v uplynulých dnech přišla s myšlenkou, že svou část projektu za zhruba 650 miliónů zadá přímo jedné soukromé firmě, což ministerstvo razantně odmítlo.

Osvald: Jen jsme se ptali na možnosti

Vnitro trvá na tom, že systémové řešení projektu financovaného z evropských fondů se má zadat v souladu s rozhodnutím vlády přímo České poště, resp. jejímu speciálně vytvořenému odštěpnému závodu.

A paradoxní je, že celý uplynulý rok policie prosazovala v rozporu s tímto resortním stanoviskem jako jediná zainteresovaná složka cestu otevřeného výběrového řízení.

„O to více nás překvapuje, že z policejního prezidia nově zaznívají informace o možném využití tzv. jiného řízení bez uveřejnění, o čemž během jednání v posledním roce nepadla ani zmínka. Takové řešení jsem zásadně odmítl pro jeho neprůhlednost a netransparentnost,“ řekl k tomu Právu náměstek ministra vnitra Radek Šmerda.

V zákulisí se přitom mluví i o konkrétní firmě, která lukrativní zakázku měla získat. Podle informací Práva mělo jít o společnost Komcentra, která se už podílí na současných operačních a dispečerských střediscích integrovaného záchranného systému.

A právě plán na přiklepnutí stamiliónů jedné soukromé firmě, se kterým přišel Osvald, začal inspekci zajímat. „Můžeme potvrdit, že se touto věcí zabýváme, další podrobnosti ale sdělovat nebudeme,“ řekla Právu mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Sám Osvald jakékoliv pochybení odmítá a zároveň vylučuje, že by policie o něčem takovém vážně uvažovala. „Šlo jen o hledání dalších možných řešení a o získávání informací, reálně ale trváme na našem původním stanovisku, tedy na zadání cestou otevřeného výběrového řízení,“ konstatoval náměstek Osvald.

Svým postupem už každopádně kromě zájmu inspekce vyvolal i hněv policejního prezidenta Martina Červíčka, který byl podle informací Práva připraven svého náměstka okamžitě odvolat. V úterý to šéf policie nechtěl nijak komentovat: „Mohu pouze říct, že policie se snaží ze všech sil, aby celý projekt začal fungovat podle plánu.“

Problémem mohou být napjaté lhůty

Jenže i v tom je zádrhel, otevřené výběrové řízení, které chce policie v každém kraji na zakázku vypisovat, totiž podle vnitra může ve výsledku celý projekt pohřbít.

„Řešení cestou otevřeného řízení je sice transparentní, ale zároveň výrazně ohrožuje úspěšnost projektu vzhledem k blížícímu se konci současného programovacího období. Navíc bychom postupovali v rozporu s vládním usnesením,“ konstatoval v této souvislosti Šmerda, který projekt za vnitro zastřešuje.

Aby se mohly čerpat peníze z EU, musí být všechny projekty administrativně vyřízeny během příštího roku. „Tuto formu nedoporučujeme, protože podle našeho názoru otevřené řízení v tomto rozsahu nelze kvůli zákonným lhůtám za takovou dobu stihnout,“ poznamenal Šmerda.

Osvald nicméně podle svých slov trvá na tom, že policie všechny termíny dodrží a projekt se tak neohrozí. Vnitro si od něj slibuje zejména snížení počtu mrtvých při dopravních nehodách nebo při požárech.

Nová operační centra linky 112 totiž budou sdílet všechny složky integrovaného záchranného systému a mimo jiné by se tak výrazně měla zlepšit jejich vzájemná koordinace. Nový systém má také obsahovat moderní technologie včetně vizualizace pohybu záchranářských vozidel nebo Evropskou unií požadovanou automatickou lokalizaci volajícího.

„Jednou ze zásadních výhod nového systému bude zkrácení reakční doby záchranných složek. V současnosti je čas od okamžiku příjmu tísňového volání do příjezdu prvního záchranáře přes jedenáct minut. Tento interval zkrátíme na 8.25 a takto prokazatelně zachráníme víc životů při nehodách nebo požárech,“ vysvětlil projektový manažer odštěpného závodu České pošty ICT služby Václav Kalenda.

Reklama

Výběr článků

Načítám