Hlavní obsah

V Olomouci přibývá otrav metanolem, od soboty lékaři přijali už tři lidi

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Miroslav Hradil

Olomoucká fakultní nemocnice přijala v úterý večer s otravou metanolem 67letého muže z Olomouce. Jde o manžela stejně staré ženy, která byla v tomto zdravotnickém zařízení hospitalizována v úterý před polednem. Již od soboty tu leží s otravou metanolem také 57letý muž. Všichni koupili závadný alkohol ve stejné prodejně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Posledně přijatý pacient byl stejně jako dva předchozí přivezen na urgentní příjem. Byl při vědomí, v krvi měl kromě 1,7 promile metanolu i etanol. Byla mu podána dialýza, momentálně je na jednotce intenzivní péče a dostává léčebné dávky etanolu. Je ve stabilizovaném stavu,“ řekl Právu mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Manželka muže je podle něj stále ve velmi vážném stavu. „Lékaři jí podali Fomepizol, nyní je kontinuálně dialyzovaná a dostává léčebné dávky etanolu. Je v umělém spánku, na umělé plicní ventilaci,“ uvedl mluvčí.

Muže, který byl do nemocnice přivezen v sobotu s 2,19 promile metanolu, lékaři zřejmě už probudí z umělého spánku. „Byl kontinuálně dialyzovaný a podávány mu byly dávky etanolu. Nyní už je metanol v krvi odbourán. Zatím je stále v umělém spánku, na umělé plicní ventilaci, lékaři se jej dnes budou snažit probouzet,“ uvedl mluvčí.

Nebezpečná prodejna

Všichni tři podle zjištění policie požili alkohol zakoupený v prodejně smíšeného zboží v Nedvědově ulici v Olomouci. Policisté už v pondělí vyzvali obyvatele, aby v žádném případě lihoviny z této prodejny nekonzumovali.

Proti 40letému majiteli prodejny a 56leté prodavačce bylo zahájeno trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování závadnými potravinami a jinými předměty. Obviněni zatím nebyli.

„Oba jsou podezřelí, že v prodejně prodávali alkohol obsahující toxicky významné zastoupení metanolu. Pokud se jejich vina prokáže, hrozí jim až deset let vězení,“ řekla Právu krajská policejní mluvčí v Olomouci Marta Vlachová.

Lahve se závadným alkoholem si podle ní v prodejně zakoupilo několik osob. Jedna z nich na následky požití počátkem minulého týdne zemřela, další tři jsou hospitalizovány.

„Prověřujeme mimo jiné to, odkud závadný alkohol pochází,“ dodala policejní mluvčí.

V Olomouckém kraji na otravu metylalkoholem zemřelo pět lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám