Hlavní obsah

Ve středních Čechách se rýsuje koalice ČSSD a KSČM

Právo, rap

Koalice ČSSD a KSČM vzniká ve Středočeském kraji. ODS už vycouvala z teoretické možnosti podpořit jednobarevnou menšinovou vládu ČSSD a totéž odmítli i komunisté, kteří chtějí do krajské rady, tedy do přímého vedení kraje. ČSSD nezbývá nic jiného, než s komunisty vytvořit koalici.

Článek

Na středu je přitom ještě naplánovaná schůzka ČSSD a ODS. „Beru to spíš už jen jako zdvořilostní setkání. Na základě předložených dokumentů a programu vlády ČSSD je vyloučené, že bychom její menšinovou vládu podpořili, takže vstoupíme do opozice,“ potvrdil v úterý Právu primátor Mladé Boleslavi a lídr středočeské ODS Raduan Nwelati.

ČSSD se v úterý večer domluvila na spolupráci s KSČM. Post hejtmana by měl zůstat vítězi voleb, tedy sociální demokracii a měl by jím být starosta Příbrami a senátor Josef Řihák.

Na dalším složení rady se strany zatím nedomluvily. „ČSSD nám nabídla místa čtyř radních a sama by měla šest náměstků hejtmana, ale to podle nás neodpovídá ani vzájemnému vztahu, ani výsledku voleb,“ zhodnotil nabídku šéf středočeské KSČM Stanislav Grospič. Jednání proto budou dál pokračovat.

Výběr článků

Načítám