Hlavní obsah

Výsledky senátních voleb se už nezmění, soud stížnostem nevyhověl

Výsledky letošních senátních voleb se už měnit nebudou. Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl ani posledním dvěma stížnostem. Celkem jich po volbách dostal pět. Informovala o tom mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Výsledky voleb do Senátu jsou definitivní

Článek

Speciální volební senát řešil v úterý zejména stížnost hnutí Pražané za svá práva. Hnutí žádalo, aby soud zrušil hlasování v Praze 2, kde lidé zvolili senátorem Libora Michálka (za Piráty).

Argumenty stížnosti směřovaly proti celkové koncepci volebního systému a proti tomu, že klíče od volebních místností v pražském obvodu prý měli nejen předsedové komisí, ale i školníci a další správci budov. Podle hnutí to mohlo vést k manipulaci s hlasy. "Soud podání zamítl, protože primárně nenapadalo konkrétní okolnosti volby, ale zákonnou úpravu," uvedla Dostálová.

NSS v úterý odmítl také další podání, které se týkalo obvodu číslo 77 s centrem ve Vsetíně. Stížnost byla nejasná a soudci jejího autora marně vyzývali k odstranění vad.

Chyby při sčítání

Minulý týden se NSS postupně vypořádal se třemi stížnostmi. Soudci například zjistili chyby při sčítání výsledků senátních voleb v jednom z okrsků na Šumpersku, ale přesto nenařídili opakování voleb. Chyba totiž neovlivnila celkové výsledky voleb v obvodu.

Další neúspěšná stížnost zpochybnila hlasování na Benešovsku. Podal ji volič z obce Sázava, v níž se letos nevolilo. Z benešovského volebního obvodu se Sázava přesunula do obvodu číslo 40 s centrem v Kutné Hoře, kde budou senátora vybírat až v roce 2016. Podle NSS ale změna hranic obvodu sleduje legitimní cíl a nepředstavuje porušení práv.

Jedna stížnost směřovala proti okolnostem krajských voleb v Královéhradeckém kraji. Nejvyšší správní soud ji musel odmítnout, krajskými volbami se totiž zabývají jednotlivé krajské soudy.

Po senátních volbách před dvěma lety směřovalo k NSS 16 stížností, soud žádné nevyhověl. Soudci v minulosti opakovaně uvedli, že důvodem pro zneplatnění hlasování nejsou ani prokazatelné chyby, které však nemohly ovlivnit celkový výsledek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám