Hlavní obsah

Konkurence na trati Praha - Ostrava se vyostřuje, my je pro vás porovnali

– Praha
Novinky, Michaela Cmíralová, Karolína Vrbasová

České dráhy, RegioJet a od úterý nově také Leo Express. Vlaky v Česku provozují už tři společnosti a boj o cestující přitvrzuje. Internetové připojení, rychlost a snaha zaujmout svou kuchyní je už dnes standardem. Zjišťovali jsme proto, čím se dopravci liší a co všechno jsou připraveni vám v ceně jízdenky nabídnout.

LEO Express zahájil činnostVideo: Novinky

 
Článek

České dráhy a jejich Pendolino

Nejrychlejším spojem Českých drah je vlak SC Pendolino, který jezdí ve směru Praha - Ostrava osmkrát denně tam a osmkrát zpět. Cesta trvá tři hodiny a dvě minuty. Pokud kupujete jízdenku na vlak mimo špičku přes internet a jste vlastníkem In - karty ČD, zaplatíte za ni tři sta dvacet korun (SporoTiket 220 Kč + 100 Kč rezervace), na pokladně pak s touto kartou platíte tři sta šedesát korun. Bez karty pak cena jízdenky během špičky činí čtyři sta třicet nebo čtyři sta devadesát pět korun (SporoTiket 230 Kč + 200 Kč rezervace nebo 295 Kč + 200 Kč rezervace).

Ve vlaku je roznáška občerstvení, minibar, vlakový bistro vůz s možností stolování. Hitem je tu například zelná přesnídávková polévka s klobásou (49 Kč), nebo svíčková na smetaně s houskovými knedlíky (129 Kč) a také kuřecí řízek s bramborovým salátem nebo opečenými bramborami za stejnou cenu. Do nabídky v současné době přichází také biopotraviny. V první třídě je v ceně za přepravu občerstvení (káva, studený nápoj, bageta a cukrovinka), ve druhé třídě je zdarma voda a denní tisk.

CS Pendolino - srovnávání železničních dopravců -1.repoVideo: Novinky

Vozy jsou klimatizované s polohovatelnými sedačkami, stolky, Wi-Fi připojením a zásuvkami na napájení běžné elektroniky. Palubní internetový portál umožnuje číst dopravní aktuality, zjistit aktuální rychlost vlaku a jeho polohu, kterou lze sledovat navíc online díky webkamerám. V současnosti se realizuje možnost poslouchat hudbu, hrát hry na pokračování a soutěžit v rámci portálu s ostatními cestujícími. Pro ty, co nevlastní počítač, budou k zapůjčení tablety. České dráhy umožňují pohodlnou přepravu vozíčkářům a jako jediný železniční dopravce také přepravu jízdních kol a psů - ti ovšem musí mít náhubek a vodítko, další drobná zvířata musí být ve schráně s pevným dnem. Doplňující službou jsou pokladny přednostního odbavení a také ČD Lounge - čekárny pro cestující s dětskými koutky.

Vlaky RegioJet

RegioJet nabízí na trase Praha – Ostrava každý den devět spojů tam a devět zpět. Cena lístku vás vyjde běžně na 295 korun. Pokud jste držitelem kreditové jízdenky, koupíte lístek za 210 korun a studenti zaplatí za tuto trasu 190 korun. Můžete ovšem jízdenku pořídit i v jednorázové akční nabídce pod názvem Žlutá bomba, kdy vás cesta vyjde na pouhých 145 korun. Cesta z pražského Hlavního nádraží do Ostravy trvá tři hodiny a třicet dva minut.

Vlaky RegioJet nemají jídelní vozy, jídlo vám stevardi, kteří jsou neustále přítomni v každém z vozů, donesou rovnou na vaše místo. V ceně každé jízdenky je zahrnuto neomezené množství kávy a při nástupu dostanete zdarma vodu nebo mátový čaj. Nabídka občerstvení za nízkonákladové ceny je různorodá a zahrnuje jídla jako je suši, saláty, plněné croissanty i dezerty.

Vlaky RegioJet nabízejí stejný luxus pro všechny cestujícíVideo: Novinky

Ve všech spojích bez ohledu na výši zaplaceného jízdného dostávají cestující stejný servis. Vždy máte k dispozici zásuvku 230 V, místo k sezení, protože Regiojet nepřepravuje stojící pasažéry. Vybrat si můžete z různých variant vozů, jako je otevřený prostor, kupé a internetová kavárna, kde vám zapůjčí i počítač. K dispozici jsou tu pro každého i časopisy a další tiskoviny, opět zahrnuté v ceně jízdného. V celém vlaku je možnost připojení k síti palubního internetu a od prosince chystá dopravce přidat i nabídku filmů. V každém z vozů jsou dvě toalety. Vozy jsou klimatizované, vybavené kobercem a individuálními lampičkami pro čtení. Výhodou je i provázanost vlaků RegioJet s autobusy Student Agency, které vám zajistí hladký přesun až na místo určení. Na palubě vlaku si navíc můžete zakoupit pražské anebo ostravské jízdenky na MHD. Vlaky jsou vybaveny i pro osoby se sníženou pohyblivostí, pro které mají na každém spoji vyhrazená sedadla. Dále přepravují i psy, pokud jsou v uzavíratelné schránce.

Vlaky LEO Express

Jízdenku na trasu Praha – Ostrava pořídíte u Leo Expressu za 137 až 290 korun. Na výběr je ze tří cenových tříd od té ekonomické, přes byznys až po speciální třídu premium. Záleží také na tom, zda si jízdenku koupíte včas a v kolik hodin budete chtít vlakem cestovat. Obecně platí, že čím dříve si objednáte jízdenku, tím levněji pojedete a pokud si koupíte jízdenku mimo špičku, ušetříte další peníze. Leo Express nabízí jednotné ceny a nezvýhodňuje nákupy přes internet nebo pokladny. Slevy na jejich jízdné můžete získat, pouze pokud se zapojíte do jejich kreditového programu a budete jejich služby využívat pravidelně. Zvýhodněné ceny tak mají připravené pro své stále zákazníky. Cesta Praha – Ostrava bude od 9. prosince trvat tři hodiny a šest minut. Dnes jsou spoje kvůli předpřipravenému jízdnímu řádu pomalejší o několik minut. V ceně jízdenky jsou nápoje (půllitrová lahev minerální vody), tiskoviny i zapůjčení tabletů a internet.

Leo Express nabízí občerstvení, které palubní personál roznáší přímo na vaše místo. Výběr z jídla a pití je za ceny do 60 korun. V současné době jsou na palubě nabízeny studené a teplé nápoje a studené pokrmy jako bagety anebo saláty. Do budoucna dopravce plánuje svoji nabídku rozšířit i o teplé pokrmy.

Každé sedadlo je vybaveno elektrickou zásuvkou sítě 230 V a u všech míst jsou k dispozici stolky speciálně uzpůsobené pro notebook i občerstvení. Využít můžete přístup k internetu zdarma prostřednictvím Wi-Fi, bavit se a čerpat informace ve vnitřním zábavně-informačním portálu. V každém vagonu jsou u stropu umístěny obrazovky, na kterých můžete pohodlně sledovat veškeré informace, týkající se vaší cesty nebo počasí. Pokud nemáte vlastní počítač, je možné si na palubě vlaku zařízení zapůjčit. Na palubě souprav LEO Express je cestujícím k dispozici aktuální denní tisk a časopisy zdarma. Vlaky Leo Express jsou uzpůsobeny pro přepravu lidí s pohybovým postižením a jsou schopné přepravovat i menší psy v uzavíratelné schránce.

Anketa

Který dopravce se vám nejvíc líbí?
Leo Express
19,6 %
České dráhy
19,8 %
RegioJet
60,6 %
Celkem hlasovalo 14244 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám