Hlavní obsah

Postihy za nekvalitní potraviny mají přitvrdit, plánuje Bendl

Dozor nad kvalitou potravin čekají podle představ ministerstva zemědělství výrazné změny. Resort připravil změny potravinového zákona a zákona o Státní zdravotní a potravinářské inspekci (SZPI), které jsou podle ministra Petra Bendla nejvýraznější za posledních 15 let. Novely míří do připomínkového řízení a počítají mimo jiné s výrazným navýšením sankcí pro nepoctivce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Bendl

Článek

Jednou ze změn je sjednocení dohledu, které by nově mělo téměř výhradně spadat do kompetence ministerstva zemědělství, zatímco dnes částečně spadá i do kompetencí hygienické služby.

Hygienici by nově dohlíželi pouze na školní jídelny, nemocnice, lázeňské domy a podobná stravovací zařízení, zatímco inspektoři ministerstva zemědělství by kontrolovali i kvalitu potravin v restauračních zařízeních či stáních.

Vyšší postihy, jasnější informace pro spotřebitele

Zároveň mají novely zpřísnit postihy za prohřešky. Dosavadní sankce při výrobě a prodeji potravin do jednoho miliónu korun za prohřešky administrativní povahy má vzrůst na tři milióny korun. Maximální pokuta za nedodržení požadavků na jakost či podmínky uchování se zvyšuje ze současných tří miliónů na deset miliónů korun. Pro nejtěžší prohřešky zůstává hranice na současných 50 miliónech korun.

Změnit by se mělo značení potravin, aby spotřebitelé získali lepší přehled o složení výrobků  i jejich výrobcích. Zmizet by měli mimo jiné nečitelné miniaturní nápisy, které nemá spotřebitel šanci přečíst. Nově budou muset být vysázeny písmem, které proporcemi odpovídá velikosti novinové sazby.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce od začátku letošního roku intenzivně kontroluje prodejny potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené potraviny. Obchodníci také často nedodržují podmínky skladování a některé potraviny podle SZPI obsahují náhražky, které ale nejsou uvedeny na jejich obalu. Navzdory tvrzení kontrolorů o pravém opaku obchodníci tvrdí, že situace v prodeji potravin se zlepšuje. Zároveň také upozorňují, že nedostatky často způsobují dodavatelé potravin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám