Hlavní obsah

Svatý Martin v Brně tančil i s koněm

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také do Brna přijel v neděli před polednem opravdový Martin na bělouši. Martin Havelka, známý herec Městského divadla Brno, si jako jeho svatý jmenovec vedl v sedle skvěle. Koně mezi stovkami přihlížejících s přehledem ovládal - od katedrály sv. Petra a Pavla přes Zelný trh až na náměstí Svobody, kde před asi šesti tisíci lidí otevřel velkou láhev letošního svatomartinského červeného vína.

Foto: Jan Trojan, Právo

Svatý Martin v uniformě římského vojáka rozlévá první letošní víno.

Článek

„S koňmi mám dost velké zkušenosti, točil jsem kdysi kovbojku, jezdil tam na koni a s koně i padal,“ řekl Právu. Původně měl Brnem projet brněnský rodák a dnes pražský herec Martin Trnavský, ale v pátek onemocněl, Havelka tedy zaskočil. Cestou od katedrály se několikrát stálo a zpívalo i tančilo se souborem Májek. Svatý Martin před užaslými diváky na Zelném trhu nejen zazpíval, ale také se s koněm otáčel do rytmu. Na pódiu náměstí Svobody pak Martin a člen Májku sehráli známou scénu, kdy se Martin coby ještě voják rozdělil se žebrákem o svůj plášť.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) řekl, že letošní svatomartinské víno dostalo spolu s vinaři hodně zabrat. „Nejdříve přišly mrazy, pak sucho a nakonec (ministr Miroslav) Kalousek s nápadem zdražit víno. Těch ran bylo hodně, ale věřím, že všechno zvládneme,“ pronesl do potlesku. S rozléváním letošního martinského vína začal z pódia svatý Martin, hned nato se otevíraly stovky láhví ve stáncích, lidé stáli i dlouhé fronty.

Značku Svatomartinské udělili letos degustátoři v Národním vinařském centru ve Valticích 380 vzorkům vína, to znamená 2 193 000 lahví od 122 vinařů a vinařských firem na českém trhu. Počet vzorků se proti loňsku mírně zvýšil, vinařských firem je zhruba stejně jako loni. Tradičně nejvíce vín - 106 - je odrůdy Müller Thurgau. Z bílých vín doplní nabídku ještě 39 Muškátů moravských a 22 vín odrůdy Veltlínské červené rané. Růžovým vévodí Svatovavřinecké se 74 víny, zatímco u červených Svatovavřineckých můžeme vybírat z 35. Mezi červenými se nejčastěji (70krát) setkáte s odrůdou Modrý Portugal, nabídku doplňuje Modrý Portugal rosé s 21 víny. Cuvée neboli směs více odrůd je zastoupena 13 víny.

V Jihomoravském kraji uvítali dnes sv. Martina rovněž v Blansku a také na zámku Slavkov-Austerlitz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám