Hlavní obsah

Zavedení vyšší DPH od ledna je ohroženo, Senát ji projedná až v prosinci

Novinky,

Senát využije celou třicetidenní lhůtu na projednání zvýšení DPH. Uvedl to v ČT jeho předseda, sociální demokrat Milan Štěch. Naznačil, že ji zřejmě vrátí do Sněmovny. Protože vyšší DPH musí ještě podepsat prezident Václav Klaus, hrozí, že nemusí platit už od 1. ledna. Ministr financí Miroslav Kalousek už apeloval na senátory, aby zákon neblokovali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Článek

„Není to od opozice příliš odpovědné,“ uvedl v ČT Kalousek (TOP 09). Pokud Senát projedná zákon až 5. prosince a vrátí ho do Sněmovny, ta o něm bude jednat nejdříve 18. prosince. Ani v případě, že by pro vyšší DPH opět hlasovala většina poslanců, nemuselo by se povést ji zavést od Nového roku. Prezident Klaus má na jeho podepsání patnáctidenní lhůtu.

Pokud by se vyšší DPH nezvedla od 1. ledna, ale až v průběhu příštího roku, zkomplikovalo by to její zavedení, výpočet i výběr.

Předseda Senátu Milan Štěch ale odmítá, že by horní komora projednání odkládala. Uvedl, že teprve 21. listopadu složí noví senátoři slib, takže Senát v nové podobě bude pracovat až od 22. listopadu.

Naopak napadl ministra financí Miroslava Kalouska, že si bere za rukojmí i podnikatele. Podle něj se chová jako politici z komunistické éry, když se hlasování o zvýšení DPH odložilo až po sjezdu ODS. A dodal, že bez politické korupce by nebyl nikdy přijat. Zmínil slib poslaneckého klubu straně LIDEM a dalším vysoké posty.

Podle něj Senát zřejmě zákon odmítne: „Může dojít na pozměňovací návrhy, ale vrátíme to spíš jako celek.“ Důvodem je to, že vláda se senátory o návrhu nejednala.

Reklama

Související články

Koalice ve Sněmovně prosadila zvýšení DPH

Sněmovna hlasy koaličních poslanců schválila vládní úsporný balíček. Ten počítá mimo jiné s tím, že DPH v příštím roce vzroste na 15 a 21 procent. S přijetím...

Výběr článků

Načítám