Hlavní obsah

John ve výborech skončil, poslanci ho odvolali

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v pátek po dlouhé diskusi odvolali předsedu VV Radka Johna z výboru pro bezpečnost i mandátového a imunitního výboru. Prvnímu uvedenému John dokonce předsedal. Sněmovna se k odvolání rozhodla na návrh TOP 09. Koalici vadí, že John, který nedávno oznámil návrat k žurnalistice, by byl v konfliktu zájmů a jako novinář by přicházel do kontaktu s tajnými informacemi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Podle opoziční ČSSD byla snaha zamezit dalšímu působení Johna v obou výborech účelová. Jak připomnělo několik řečníků, John byl do čela bezpečnostního výboru instalován poté, co skončil v pozici ministra vnitra.

Byť měli sociální demokraté podobně jako koalice pochyby o Johnově kompetenci řídit bezpečnostní výbor, nesouhlasili s důvody, které TOP 09 uváděla.

Sám John tvrdil, že se jej koalice snaží zbavit kvůli tomu, že v obou výborech měly díky jeho hlasu většinu opoziční strany. "Teď už nebude koalici jak kontrolovat," uvedl po jednání s tím, že policie se nyní dostala pod diktát ODS.

Nezpůsobilých je více, tvrdí ČSSD

„Řekněte, že John je odborně způsobilý být předsedou bezpečnostního, a já vám slibuji, že to při svém rozhodování zvážím,“ vyzval předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Jeho slova o nekompetentnosti nadzvedla sociální demokraty, kteří Kalouskovi vmetli, že to byl on, kdo instaloval do vlády někdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou či nynější ministryni kultury Alenu Hanákovou.

Zaorálek: Takhle ne, soudruzi

S hořkým humorem vzal Kalouskovu poznámku místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), který ocenil volání po kompetenci. "Viděli jsme, že se nám vláda zkonsolidovala, to vytváří možnosti ty kompetence zvýšit i v ní," uvedl s poukazem na prohlasování církevních restitucí i veta penzijní reformy.

"Potřebujeme ministra financí, který umí vybírat daně. Najděte ho," vyzval Zaorálek TOP 09. V rozmarném parodickém tónu pak pokračoval. "Vezměme to za ten pozitivní konec i v té kultuře. Paní Hanáková; řekněme si to rovnou. Je to ostuda," bavil kolegy Zaorálek. "Přece není možné, aby družinářka dělala kulturu, to nelze, soudruzi," pustil se Zaorálek již zcela nepokrytě do parodie projevu Milouše Jakeše na Červeném Hrádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám