Hlavní obsah

O víkendu hrozí silný vítr, varovali meteorologové

Novinky, jas

Svatý Martin na bílém koni letos nepřijede a nadcházející víkend bude teplý, byť jej budou doprovázet občasné srážky. Podobný charakter počasí vydrží i na počátku příštího týdne, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí o víkendu také silný vítr.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V pátek bude převládat velká oblačnost, kterou zejména na severu území doprovodí srážky. Na horách se může jednat o sněžení. V průběhu dne by mělo oblačnosti ubývat až na polojasno. Odpolední maxima se díky teplému jižnímu proudění dostanou na sedm až 11 stupňů.

"V sobotu bude oblačno až zataženo s občasným deštěm," uvedla Honsová. Zpočátku dne bude oblačnosti méně. Následně bude počasí ovlivňovat vlnící se studená fronta, která přinese dešťové srážky, a to i do hor. Ranní teploty se budou pohybovat mezi pěti a jedním stupněm, odpolední se dostanou na osm až 12 stupňů.

V neděli bude dominovat oblačno až zataženo. Od západu se přidá občasný déšť, který bude postupně ustávat. Ráno budou teploty klesat na sedm až tři stupně, odpoledne vystoupají na sedm až 11 stupňů.

Meteorologové varují před větrem

Meteorologové rovněž varovali před silným větrem. Výstraha vydaná v pátek se týká Královéhradeckého, Libereckého, Moravskoslezského, Olomouckého, Pardubického a Zlínského kraje, kde od sobotního rána do nedělního večera hrozí silný vítr.

"Nejsilnější vítr bude vát v sobotu a v noci na neděli. Během neděle bude vítr od západu postupně slábnout," uvedl ČHMÚ. Na hřebenech některých hor může podle ústavu rychlost větru dosáhnout až 130 kilometrů v hodině. Meteorologové proto doporučují zejména na horách omezit túry a nevydávat se do hřebenových partií.

Příští týden s inverzním charakterem

Na počátku příštího týdne bude převládat oblačno s přeháňkami. Na horách se bude jednat o srážky sněhové. Odpolední maxima se vyšplhají na šest až deset stupňů. Od úterý by mohla na několik dalších dní ovládnout počasí inverze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám