Hlavní obsah

Kolínská ODS vyzvala Pekárka k odchodu

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín

Kolínská ODS ve čtvrtek večer znovu vyzvala nového poslance Romana Pekárka, aby opustil stranu. Pekárek je totiž zatím nepravomocně odsouzen za korupci na šest let do vězení. Odejít ze strany a vzdát se poslaneckého mandátu ale stále odmítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Pekárek

Článek

„Opakovaně jsme ho vyzvali, aby své členství v ODS ukončil a složil mandát. Pokud to neudělá, pak žádáme výkonnou radu, aby jej vyloučila z ODS, a vyzveme poslanecký klub, aby ho vyloučil z klubu,“ uvedl ve čtvrtek večer po skončení jednání oblastní rady ODS v Kolíně europoslanec Milan Cabrnoch.

Samotný Pekárek na jednání nebyl, ačkoli byl přizván. „Věděl jsem o jednání, zvali mě, ale říkal jsem jim, že nestihnu do Kolína přijet, a také jsem to nestihl, takže jsem tam nebyl. O výsledku se dozvídám zase od vás a nelíbí se mi, že mi to neřeknou sami a že se to musím dozvídat od novináře,“ řekl Právu Pekárek.

Zda z ODS vystoupí nebo dokonce složí mandát, neřekl. „Zatím na to nebudu reagovat, nevím nic oficiálně. Je pravda, že tlaků v poslední hodině registruju hodně, ale nebudu se k tomu teď vyjadřovat,“ řekl Pekárek.

Kolínská ODS to už zkoušela

Kolínská ODS už se pokusila Pekárka zbavit v létě roku 2010, kdy se jeho korupční aféra dostala na povrch, ale nepříliš důrazně, takže se jí to nepodařilo. Pekárek byl na kandidátku ODS do Poslanecké sněmovny nominován v červnu 2009 a dostal se po parlamentních volbách na pozici náhradníka.

Celá aféra o údajném přijetí miliónového úplatku vyšla najevo v létě 2010 krátce před komunálními volbami. Tehdy kolínská ODS Pekárka alespoň narychlo vyškrtla z kandidátky pro volby do kolínského zastupitelstva.

„Několikrát jsme ho tehdy také vyzvali, aby zvážil, zda pozastaví nebo nesloží své členství v ODS alespoň do doby, než se jeho osobní problém vyřeší. On se k tomu nerozhodl a stále je přesvědčen, že se ničeho nedopustil,“ řekl Právu předseda kolínské organizace ODS europoslanec Milan Cabrnoch.

Rozhodnutí vyloučit Pekárka z ODS nepadlo ani po letošním rozsudku soudu, který ho poslal za korupci na šest let do vězení. Pekárek se odvolal a rozsudek zatím není pravomocný.

„Pan Pekárek nemá žádné funkce a členové se rozhodli počkat, jak soud dopadne. Ještě jednou ho po rozsudku vyzvali, aby zvážil své členství, on však stále trvá na své nevině,“ dodal Cabrnoch a připomněl, že členství v ODS nevyřeší to, zda je nebo není poslancem. Tím bude stále, ať už jako člen nebo nečlen ODS, dokud se sám nevzdá mandátu.

„Já osobně si myslím, že by bylo lepší, pokud by členem ODS nebyl. Jeho problémy by neměl dávat k tíži ODS,“ doplnil Cabrnoch.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám