Hlavní obsah

Klaus dal milost svým obviněným bodyguardům

Právo, Novinky, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek zastavil trestní stíhání dvou členů své ochranky, kteří byli obviněni v souvislosti s napadením v Chrastavě na Liberecku. Informoval o tom prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Foto: Prima FTV

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistole.

Článek

"(Prezident) nařídil, aby se nepokračovalo v trestním stíhání Martina Čecha a Tomáše Jelínka za trestný čin porušení povinnosti strážní služby," sdělil Ochvat.

"Přihlédl k tomu, že oba jmenovaní dosud zajišťovali zcela bezchybně osobní ochranu prezidenta jako nejvyššího ústavního činitele. Udělení milostí spolupodepsal předseda vlády," doplnil mluvčí.

Stíhání dvojice mužů z prezidentské ochranky zahájil ve středu liberecký státní zástupce kvůli podezření z porušení povinnosti strážní služby. Policisté údajně chybovali při napadení prezidenta v Chrastavě 28. září, kdy na něj vystřelil při otevírání nového mostu šestadvacetiletý muž z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole. Prý chtěl svým činem upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Policie ho později obvinila z výtržnictví.

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

Ochránci útok zaznamenali, ale nezasáhli

Na Klause střílel v Chrastavě z bezprostřední blízkosti aktivista Pavel Vondrouš a speciálně školení elitní strážci celému incidentu pouze přihlíželi a nic neudělali.

Z interní policejní analýzy přitom vyplývá, že jeden z omilostněných strážců, Tomáš Jelínek, prokazatelně viděl útočníka i zbraň, ale místo ostrého zákroku proti Vondroušovi pokračoval v chůzi. Druhý z nich, Martin Čech se podle tohoto dokumentu, který má Právo k dispozici, pohyboval v inkriminované době těsně za prezidentem a měl tak ztížený výhled. I přesto prý ale útok zaznamenal a stejně jako Jelínek na něj nijak nereagoval. V případě odsouzení hrozily oběma až tři roky vězení.

Vondrouš milost nečeká

„Je to rozhodnutí pana prezidenta, já jsem rozhodně neměl snahu poškodit jeho osobní stráž,“ řekl v reakci na prezidentskou milost ČTK Vondrouš.

A zároveň dodal, že podobnou milost i pro sebe od Klause rozhodně neočekává. „Já bych od něj ani milost nepřijal, protože se ho pokusím dostat před soud, abych mu mohl položit otázky, jakým způsobem potírá demokracii v České republice a on by se tím tomu vyhnul,“ vysvětlil střelec, který je v souvislosti se střelbou z airsoftové pistole stíhaný za výtržnictví se sazbou až dvouletého nepodmíněného trestu.

Bodyguardi už dostali jinou práci

Zcela bez trestu za svou laxnost naopak vyváznou oba ochránci, po prezidentské milosti už totiž nelze podle náměstka policejního prezidenta Tomáše Kužela pokračovat ani v kázeňském řízení. „I přes milost každopádně trvám na tom, že pochybili,“ řekl Právu Kužel s tím, že oba strážce ještě před Klausovým rozhodnutím převedl v rámci ochranné služby na jinou práci, aby se přímo na střežení prezidenta nepodíleli.

O jejich dalším působení bude Kužel podle svých slov ještě jednat se šéfem prezidentovy ochranky Petrem Dongresem. Ten nahradil Jiřího Sklenku, který na svou funkci rezignoval bezprostředně po zpackané operaci. „Budeme řešit, zda bude možné jejich zařazení zpátky do přímé ochrany prezidenta,“ poznamenal Kužel.

Vedení policie už také v reakci na incident rozhodlo o tom, že se změní metodika výcviku strážců tak, aby byli na podobné situace lépe připraveni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám