Hlavní obsah

ČSSD v jižních Čechách podepsala koaliční smlouvu s KSČM

České Budějovice

Zástupci ČSSD a KSČM ve čtvrtek podepsali koaliční smlouvu o spolupráci ve vedení Jihočeského kraje v příštích čtyřech letech. Hejtmanem by měl být opět zvolen Jiří Zimola (ČSSD), jenž funkci zastává od roku 2008. V jedenáctičlenné radě budou mít sociální demokraté osm a komunisté tři členy.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Zástupci obou stran si po podpisu smlouvy připili.

Článek

Zimola poznamenal, že se obě strany v mnohém shodují ve svých programech. V kraji by se jim proto mělo dařit prosazovat principy levicové politiky. ČSSD a KSČM budou mít v 55členném zastupitelstvu 31 křesel. V opozici zůstanou Jihočeši 2012, ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Vedle Zimoly by v úzkém vedení kraje měli usednout titíž lidé, kteří v něm působili v minulém období. První náměstkyní by se podle smlouvy měla stát Ivana Stráská (ČSSD), která povede sociální resort a zdravotnictví. Funkci druhého náměstka bude vykonávat Jaromír Slíva (ČSSD), jenž má dohlížet na regionální rozvoj, investice a zakázky.

ČSSD dlouho zvažovala, zda s KSČM uzavřít koalici. Souběžně jednala i s hnutím Jihočeši 2012 a KDU-ČSL. V pondělí se sociální demokraté definitivně rozhodli pro variantu s KSČM. [celá zpráva]

Volba nového vedení kraje se uskuteční v pátek na ustavujícím zastupitelstvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám