Hlavní obsah

Klaus: Odchodem z Afghánistánu pro armádu končí doba velkých operací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle prezidenta Václava Klause končí pro armádu s postupným odchodem z Afghánistánu doba velkých expedičních operací. Měla by tak přesunout těžiště činnosti svých jednotek do výcviku doma i v rámci NATO. Klaus to ve čtvrtek řekl v projevu k účastníkům pravidelného velitelského shromáždění na ministerstvu obrany.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Václav Klaus při projevu na velitelském shromáždění armády

Článek

"Jednotky armády budou muset přesunout těžiště činnosti ze zahraničních misí do výcviku, a to jak na národní úrovni, tak i v rámci aliance. Tento výcvik musíme umět organizovat kvalitně, aby přinášel výsledky," řekl Klaus velitelům. "NATO si po Afghánistánu musí udělat inventuru a zhodnotit, jak využít tam získané zkušenosti k posílení funkčnosti a plnění cílů aliance," uvedl Klaus.

Ambice ozbrojených sil by podle hlavy státu měly být postaveny na reálných základech a měly by se soustředit na schopnosti, v nichž má armáda dobré výsledky. Organizační změny v armádě by podle něj měly vést k posílení bojových jednotek a redukci počtu civilních zaměstnanců a lidí v řídících strukturách.

Posílíme roli aktivních záloh, plánuje Vondra

Na reálný základ staví ambice vojska nová obranná strategie, kterou nedávno schválila vláda, řekl v projevu k velitelům ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Zrušením některých velitelství a přechodem na novou organizační strukturu podle něj resort ušetří asi 1600 tabulkových míst. Redukce se dotkne civilní složky obrany i přímo podřízených útvarů a zařízení, uvedl Vondra. Nová struktura by měla být plně funkční od začátku roku 2014.

"Za racionální považuji i záměr posílit roli aktivních záloh, jejichž širším zapojením bude eventuálně možné doplňovat útvary tak, aby nedocházelo ke ztrátě jejich potřebných schopností," dodal Klaus.

Armádě škodí různé kauzy, míní Klaus

Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla armáda sice redukuje počty lidí, ale snaží se zachovat alespoň současnou úroveň kvality. Změny však neumožní odstranit nedostatky z minulých let a nepřispějí ani k dalšímu rozvoji vojska, uvedl.

Velení armády musí svými rozhodnutími a jednáním přesvědčit politiky a občany, že ČR ozbrojené síly potřebuje. Občané takový pocit nemají automaticky, dodal prezident. Podle Klause ovšem důvěra lidí v ozbrojené síly roste, i když pověsti armády občas škodí různé kauzy.

Armádu čeká v příštím roce přechod na novou organizační strukturu. Bude zrušeno velitelství společných sil v Olomouci. Vzniknout naopak mají dvě menší velitelství pro pozemní a vzdušné síly. Od roku 2014 také obrana plánuje propouštět. Resort podle dřívějších informací opustí zhruba 1000 občanských zaměstnanců a 400 nebo 500 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám