Hlavní obsah

Odsouzený poslanec Pekárek: Mám čisté svědomí

Právo, tin
Praha

Poslanec ODS Roman Pekárek, který byl na šest let odsouzen za korupci, v rozhovoru pro Právo řekl, že nemá v úmyslu složit mandát. Verdikt soudu není pravomocný. Poslanecký slib složil Pekárek ve středu.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Pekárek

Článek

Pekárek je jedním ze tří poslanců, kteří nahradili poslance ODS - rebely, již se vzdali poslaneckých mandátů, protože nesouhlasili se zvyšováním DPH.

Premiér Petr Nečas řekl, že Pekárkova přítomnost ve Sněmovně vládu poškozuje a situace je neudržitelná.

Pane poslanče, jste zatím nepravomocně odsouzen na šest let za korupci, přesto jste přijal poslanecký mandát. Vaši kolegové z ODS mluví o tom, že jim vaše situace není příjemná.

Je to otázka svědomí a já mám naštěstí svědomí čisté. Kdyby tomu tak nebylo, tak je všechno jinak.

Nebojíte se ale toho, že nejen opozice, ale i koaliční partneři a vaše vlastní strana budou tlačit na to, abyste se mandátu vzdal?

Tlak tu určitě nějaký je, to je jasné. Nějak si s tím poradím.

Neuvažujete o tom, že byste mandát sám složil?

Ne.

Pekárkův případ
Pekárek byl v květnu odsouzen za korupci. Coby místostarosta Kolína měl podnikateli Petru Ličkovi umožnit výrazně levnější nákup pozemků, než byla jejich hodnota. Soud Pekárka poslal na šest let do vězení se zvýšeným dozorem, Ličkovi uložil soud roční trest vězení, oba tresty jsou nepodmíněné. Odsouzení se odvolali k Vrchnímu soudu v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám