Hlavní obsah

Koalice ve Sněmovně prosadila zvýšení DPH

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Sněmovna hlasy koaličních poslanců schválila vládní úsporný balíček. Ten počítá mimo jiné s tím, že DPH v příštím roce vzroste na 15 a 21 procent. S přijetím návrhu spojil kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) svou další existenci a hlasování se odkládalo kvůli nejednotnosti klubu ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) po schválení úsporného balíčku.

Článek

Pro schválení návrhu hlasovalo 101 poslanců, proti bylo 93 zákonodárců. Před závěrečným hlasováním se koalice s opozicí přela, zda hlasovat po jménech. Návrh nicméně neprošel.

Foto: Petr Horník, Právo

Sněmovna schválila vládní úsporný balíček. Pro schválení hlasovalo 101 koaličních poslanců.

Premiér Petr Nečas (ODS) ocenil, že balíček byl schválen ve vládou navrhovaném znění. Věří, že se včas podaří prosadit schválení rozpočtu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) doplnil, že mu přijetí normy umožní předložit rozpočet, který vedle úspor bude obsahovat i prorůstová opatření.

Zároveň dodal, že většina 101 hlasů umožní i přehlasování Senátu, který normu patrně Sněmovně vrátí. Premiér se zároveň omluvil podnikatelům za to, že je vláda napínala nejistotou ohledně výše DPH.

"ČSSD označila přijatá opatření za “zdražovací balíček“, který zhorší ekonomickou situaci ČR. Sociální demokraté budou usilovat o to, aby Senát návrh Sněmovně vrátil," uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka.

Solidární přirážka by mohla být pouze na rok

Schválení normy předcházela několikahodinová debata, v níž opoziční poslanci kritizovali předlohu, případně upřesňovali pozměňovací návrhy, kterými chtěli vyznění navrhovaných opatření změnit.

Schválení balíčku je zásadní i pro přijetí státního rozpočtu. Ministr financí dokonce připravil nový návrh, neboť původní a priori počítal s přijetím úsporných opatření, což nebylo s ohledem na spory uvnitř ODS zcela jasné. Situaci odblokovala rezignace trojice poslanců ODS a ochota dalších dvou normu podpořit. [celá zpráva]

Koalice chce souborem opatření navýšit příjmy státního rozpočtu. Vedle zvýšení sazeb DPH jde například o zrušení stropů na zdravotní pojištění, zrušení zelené nafty pro zemědělce, daňová progrese (solidární přirážka) pro lidi s nejvyššími příjmy či zvýšení daně z převodu z nemovitostí.

ODS bude s koaličními partnery jednat o tom, aby solidární přirážka pro lidi s nejvyššími příjmy platila pouze na jeden rok.

Co obsahuje vládní balík:
Zvýšení spodní sazby DPH ze 14 na 15 % a základní sazby z 20 na 21 % (pro léta 2013 až 2015).
Pracujícím důchodcům se zruší základní sleva na dani 24 840 Kč (pro léta 2013 až 2015).
Vysoce vydělávajícím zaměstnancům a OSVČ se zavede sedmiprocentní přirážka daně na tu část jejich příjmů, která za rok převýší 48násobek hrubé průměrné měsíční mzdy (zvýšenou sazbou se tedy zdaní to, co převýší 1,2 miliónu korun ročně, resp. 100 tisíc Kč měsíčně – rovněž pro léta 2013 až 2015).
Zrušení stropů u zdravotního pojistného (pro 2013 až 2015).
OSVČ s paušálem ztratí nárok na slevu na děti a vyživovanou manželku. U činností spadajících do paušálů 40 procent (např. advokáti, lékaři, daňoví poradci, notáři, pojišťovací agenti), resp. 30 procent (pronájmy), bude nárok na paušál jen do hrubého příjmu dva milióny korun (od 2013 bez časového omezení).
Zvýšení daně z převodu nemovitostí ze tří na čtyři procenta (od ledna 2013 bez časového omezení).
Zrušení zelené nafty (od ledna 2014 bez časového omezení).
Uplatnění daně na tiché víno (od ledna 2014 bez časového omezení).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám