Hlavní obsah

Stát už není schopen dodržovat zákony, varoval šéf Nejvyššího správního soudu

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stát už není schopen přijímat zákonné normy, které by pak sám dokázal uvádět do praxe, kontrolovat jejich uplatňování a sám je dodržoval. Před šedesáti právníky, advokáty a soudci to na odborné konferenci v Praze o vymahatelnosti práva v ČR prohlásil předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Článek

"Samotné státní instituce často nedodržují svá vlastní pravidla," zdůraznil Baxa.

Podle něho příliš velké množství obtížně srozumitelných norem následně vyvolává velké množství soudních sporů. "Právo má u nás nízký respekt," dodal Baxa.

Systémy jsou zahlceny blbostmi, to nelze jinak vyjádřit.
JUDr. Jan Baxa, předseda Nejvyššího správního soudu

Ostrá slova na adresu zákonodárců napříč politickým spektrem z úst jednoho z čelních představitelů justice přitom nejsou ojedinělým výrokem.

"Pořád se mění zákony, jedna novela stíhá druhou. Jako kdyby nějaká parta dostala justici na chvíli jako hračku a zkouší, co vydrží," uvedl Baxa v časopisu Soudce. Jako příklad uvedl snahy o důraznější postihy zlodějíčků, ale naproti tomu protiproud žádající odpouštění trestů, protože věznice jsou přeplněné.

Nějaké party pořád zkouší, co justice vydrží 

"Přijde nějaký populista, který řekne: Přestupky? Třikrát a dost! To se nám ty věznice zase brzy naplní. Pak přijde někdo s tím, že ve vězení je plno neplatičů výživného. Aha, tak těm budeme brát řidičáky. To jsou tragikomické zoufalé pokusy nekompetentních lidí," tvrdí Baxa, jehož soud posuzuje, zda úředníci dodržují zákonné postupy.

Podle něho stát už reguluje věci, které by regulovány být neměly. "Systémy jsou zahlceny blbostmi, to nelze jinak vyjádřit. Tím se vše komplikuje a člověk si pak řekne, že stát není schopen plnit své základní funkce, poskytnout mu ochranu," uvedl černé na bílém v Soudci Baxa.

S jeho hodnocením právní vymahatelnosti v Česku očividně vyjadřují souhlas i další vysoce postavení právníci a soudci, kteří se obávají, že stát tak přestává být v podstatě funkční.

"Právo je přitom vůle vládnoucích vyjádřená zákony a také by to měl být souhrn lidských zkušeností," míní právník a ředitel Ústavu státu a práva Jan Bárta.

Zákony podle médií

„Nechutná politická kazuistika ohrožuje již tak chatrnou legislativu,“ prohlásil předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček. Onou politickou kazuistikou měl na mysli například to, že když se někde stane trestný čin vyvolávající pozornost médií, tak politici hned urychleně a nekoncepčně mění zákony.

„Soudci místo toho aby soudili, píší slohová cvičení, a to ani ne tak pro účastníky daného řízení, ale pro následné odvolací a dovolací soudy,“ řekl Sváček. Soudci by podle něj měli rozhodovat především v soudní síni a ne psát rozsudky, čímž narazil na fakt, že soudců je v Česku dost, ale chybí jim úředníci.

„Jímá mě hrůza, jak ta vymahatelnost práva v ČR končí na schodech před dveřmi toho, koho soud předvolal, ale on se nedostavil,“ řekl Sváček. Poukázal tak na skutečnost, že soudy jsou odkázány na policii, která jim velmi často vzkáže, že se na předvolaného „nedozvonili a nedobouchali“. Podivil se proto nad tím, že policie mnohdy nevyužije svého práva k násilnému vniknutí do bytu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám