Hlavní obsah

Pekárek odsouzený za korupci složil poslanecký slib

– Praha • Aktualizováno

Roman Pekárek (ODS), bývalý místostarosta Kolína, kterého krajský soud nepravomocně odsoudil k šesti letům vězení kvůli korupci, složil spolu s dalšími dvěma muži poslanecký slib. Nahradili ve Sněmovně tři poslance ODS, kteří hned zkraje schůze složili mandát. Pekárek o ničem podobném neuvažuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Pekárek

Článek

Těsně po 10. hodině dopoledne oznámil předseda mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka, že zanikl mandát poslanců Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Naopak novými poslanci se stali Miroslav Bernášek, Pavel Bohatec a Roman Pekárek, kteří také složili poslanecký slib.

Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr, kteří dosud protestovali proti zvýšení DPH, předstoupili ve středu ráno před poslance a vzdali se svých poslaneckých mandátů. „Přátelé, kamarádi, bylo mi tady s vámi dobře a na základě článku 24 Ústavy České republiky se vzdávám tímto mandátu,“ oznámil Tluchoř. Podobně učinili i další dva poslanci.

Pekárek odsouzen za korupci

Roman Pekárek, který je jedním z nových poslanců, byl v květnu odsouzen za korupci. Coby místostarosta Kolína měl podnikateli Petru Ličkovi umožnit výrazně levnější nákup pozemků, než byla jejich hodnota. Soud Pekárka poslal na šest let do vězení se zvýšeným dozorem, Ličkovi uložil soud roční trest vězení, oba tresty jsou nepodmíněné. Odsouzení se odvolali k Vrchnímu soudu v Praze. [celá zpráva]

Text slibu poslance
"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Proti jmenování Pekárka se ohradil Lubomír Zaorálek (ČSSD). Uvedl, že klub sociálních demokratů odmítá přijmout jeho poslanecký slib, a vyzval Pekárka, aby se mandátu vzdal.

Mandátu se nevzdám, tvrdí Pekárek

O tom, že by se vzdal mandátu, Pekárek neuvažuje. "Ne právě proto, že jsem odsouzen nepravomocně, právě proto, že jsem se odvolal a právě proto, že ten první proces je za velmi zvláštních okolností, velmi zvláštní důkazní situace," odpověděl Pekárek na dotaz, zda odsouzení za korupci nepovažuje za překážku pro výkon funkce poslance.

Pekárkovo rozhodnutí může změnit naléhání kolegů a koaličních partnerů. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura již ráno uvedl, že se kolegové pokusí nového kolegu přesvědčit, aby rezignoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Pekárek, Pavel Bohatec, Miroslav Bernášek (zleva).

Může ho ochránit imunita

Pekárka poté, co složil poslanecký slib, může před dalším stíháním ochránit poslanecká imunita. Jak řekl Novinkám odborník na Ústavu Václav Pavlíček, Sněmovna by měla zpočátku rozhodnout o tom, zda pokračovat v trestním řízení v jeho případě. "Bez souhlasu Sněmovny by neměl být souzený," řekl Pavlíček Novinkám.

Připomněl, že již v minulosti se stalo několik případů, kdy byl odsouzený člověk zvolen a po volbách využil poslanecké imunity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám