Hlavní obsah

Zfalšoval jsem hlasování pro politika v pořadu ČT, tvrdí programátor

Hlasování pro nebo proti výkonu zpovídaného hosta v pořadu České televize Hyde Park připadalo podezřelé matematikovi a programátorovi Michalu Škopovi, proto se rozhodl upozornit na podle něj ovlivnitelný systém hlasování tím, že se do něj naboural a hlasování zfalšoval. Během jedné hodiny podle svých slov hlasoval 1150krát, a zvrátil tak zcela výsledek hlasování.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Škopovi, který zastupuje sdružení KohoVolit.eu, se nezdálo hlasování pro odstupujícího ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09), které mu připadalo zmanipulované.

„Abych ukázal, že to funguje, změnil jsem výsledek hlasování u pořadu s Petrem Gazdíkem z 19. května 2012. Během hodiny (stejně dlouho trvá pořad) jsem ze 732 kladných hlasů (31% podpora) udělal 1895 hlasů (74% podpora),“ uvedl Škop.

„Zabezpečení hlasování v Hyde Parku je na poměrně nízké úrovni, podařilo se mi ho prolomit během asi půl hodiny. Pro mnoho lidí je snadné výsledek hlasování ovlivnit dle svého přání. To může být nebezpečné zejména s ohledem na plánované prezidentské debaty v tomto pořadu,“ pokračuje programátor a dodává: „Problematické je, že tyto výsledky jsou uváděny jako názor diváků. A dále žijí svým životem jako fakt, ač může jít o výsledek počítačového ovlivnění. Například v BBC by taková anketa být nemohla.“

ČT: stoprocentní ochrana není možná

"Tuto aktivitu považuje ČT za vážnou manipulaci prostřednictvím serveru kohovolit.eu," řekla ČTK mluvčí ČT Michaela Fričová s tím, že k dodatečnému hlasování byli zřejmě zneužiti návštěvníci webu www.volebnikalkulacka.cz umístěním skrytého prvku, jehož prostřednictvím bez svého vědomí hlasovali.

Podle Fričové se televize ochranou hlasování průběžně zabývá, technicky jej ale údajně nelze ochránit na 100 procent. "V říjnu bylo v rámci příprav pravidel předvolebního a volebního vysílání pro prezidentské volby rozhodnuto, že pro prezidentské speciály Hyde Parku bude tato anketa zrušena. A to právě proto, že se jedná o anketu, a nikoli reprezentativní průzkum. Tento postup byl zvolen i vzhledem k očekávané možné vypjatosti boje o prezidentský post a potažmo zvýšenému riziku možné manipulace," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám