Hlavní obsah

Novým poslancem se má stát muž odsouzený za korupci

• Aktualizováno
Právo, Novinky, dan, val, rap

Tři rebelující poslance ODS, kteří ohlásili odchod ze Sněmovny, by měli nahradit bývalý poslanec Pavel Bohatec, náměstek kladenského primátora Miroslav Bernášek a bývalý místostarosta Kolína Roman Pekárek. Problém je ale s Pekárkem, kterého odsoudil krajský soud k šestiletému vězení.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Roman Pekárek u středočeského krajského soudu v Praze

Článek

Pekárek měl podnikateli Petru Ličkovi umožnit výrazně levnější nákup pozemků, než byla jejich hodnota. Soud Pekárka poslal na šest let do vězení se zvýšeným dozorem, Ličkovi uložil soud roční trest vězení, oba tresty jsou nepodmíněné.

Odsouzení se odvolali k Vrchnímu soudu v Praze.

Premiér Petr Nečas v úterý uvedl, že o dané věci ví, nicméně s Pekárkem ještě nehovořil. „Pro nás je to dneska nová informace, protože to řešení zrálo teprve v poslední době,“ řekl Nečas, který chce vést s Pekárkem jednání.

Dodal, že předpokládá, že se Pekárek ve středu dostaví na schůzi Sněmovny.

Pro Pekárka je to překvapení

Také sám Pekárek se o věci dozvěděl teprve nyní. „Vím to zatím jen od vás novinářů, že se něco takového děje. Vzhledem k tomu, že jsou to pro mě zcela nepotvrzené informace, je to pro mě jen virtuální realita a nemůžu říci, co se bude dít. Přiznám, že to je pro mě překvapení, a je těžké říci, zda zítra pojedu do Prahy. Nikdo z ODS mi nic neřekl,“ řekl Právu Pekárek.

Nechtěl ani spekulovat, jak by případně hlasoval. „Vždy jsem byl loajální k většině v ODS, z toho se dá usoudit, že bych hlasoval pro,“ odvětil na otázku, zda by podpořil vládní daňový balíček a hlasoval by pro zvýšení daní.

Bernášek a Bohatec jsou připraveni nastoupit

Miroslava Bernáška oslovil přímo premiér a volal mu i předseda středočeské ODS a ministr zemědělství Petr Bendl. „Pozvali mě na středu ráno do Sněmovny, takže tam pojedu. Chystám se tam přijet a budeme probírat celou situaci. Mandát s velkou pravděpodobností přijmu, nevidím zatím důvod, proč bych to neudělal,“ řekl Bernášek, který se o tom, že by se měl stát poslancem, dozvěděl v divadle. „Byl jsem na představení v divadle a po jeho skončení jsem měl na telefonu několik desítek nepřijatých hovorů,“ smál se Bernášek.

Zatím nechtěl příliš spekulovat, zda podpoří celý daňový balíček, ale připustil, že zvýšení DPH nevidí jako žádnou velkou překážku. „Zvýšení DPH o 1 procento je podle mě zanedbatelná částka a v celém kontextu to nemá až takový vliv a je to spíš mediální záležitost. O tom, zda podpořím celý balíček, budeme jednat ve středu ráno, není to jen otázka DPH, ale jsou tam další věci a mnoho souvislostí a podrobností, které musíme probrat. Neznám celý balíček do detailu, takže se s tím vším musím nejdřív seznámit,“ dodal nynější náměstek kladenského primátora Bernášek.

Také druhý náhradník Pavel Bohatec je připraven do Sněmovny nastoupit. „Dozvěděl jsem se o situaci zhruba mezi 18. a 19. hodinou od mandátového a imunitního výboru. Jsem připraven ve středu ráno na osmou hodinu přijet na klub ODS a nastoupit do Poslanecké sněmovny. Mandát přijmu a budu hlasovat pro balíček,“ řekl Právu Bohatec

Adolf Beznoska, který je až čtvrtý náhradník za Pekárkem, zatím nechtěl celou situaci komentovat. „Jsem pořád jen náhradník na 4. místě a vůbec není jasné, jak se pan Pekárek rozhodne. Teprve pokud by se rozhodl nenastoupit, pak bych vše řešil,“ uvedl Beznoska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám