Hlavní obsah

Tři rebelové složí mandát, zvýšení DPH Nečasovi může projít

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, val, tin

Vláda Petra Nečase zřejmě ustojí středeční hlasování o daňových změnách. Rebelující poslanci ODS kolem Petra Tluchoře se sice nedohodli na kompromisu, někteří z nich se ale rozhodli složit poslanecký mandát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tisková konference rebelů ODS před středečním hlasováním o daňovém balíčku. Na snímku zleva Tomáš Úlehla, Petr Tluchoř a Jan Florián

Článek

Poslanec Petr Tluchoř v úterý v podvečer oznámil, že dosud rebelující poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla ve středu vládu podpoří, poslanec Radim Fiala, který z ODS vystoupil, se zdrží hlasování. Naopak Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr ve středu před jednáním složí poslanecké mandáty, aby nedošlo k pádu vlády.

"Zůstáváme členy ODS. Jednání o balíčku neskončilo úspěchem, a zároveň nás kongres zavázal pro něj hlasovat. Naše racionální argumenty nepadly na úrodnou půdu. Pád vlády a nástup komunistů ale nechceme připustit, proto jsme se takto rozhodli," oznámil na úterní tiskové konferenci Tluchoř.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tisková konference takzvaných rebelů ODS před středečním hlasováním o daňovém balíčku. Na snímku zleva Tomáš Úlehla, Jan Florián, Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr.

Rebelové původně hovořili o několika požadavcích, nakonec ale trvali jen na nezvyšování DPH. Podle všeho by tedy měla platit původní verze návrhu, tedy zvýšení DPH o jeden procentní bod v obou sazbách na 15 a 21 procent.

Jako náhradníci by do Sněmovny měli nastoupit bývalý poslanec Pavel Bohatec, 1. náměstek primátora Kladna Miroslav Bernášek a místostarosta Kolína Roman Pekárek, který byl nepravomocně odsouzen za korupci. [celá zpráva]

Podle Nečase se rebelové zachovali poctivě

Premiér Petr Nečas slova rebelů potvrdil. „Bohužel nebyl nalezen kompromis,“ oznámil.

Na adresu rebelů uvedl, že se zachovali politicky poctivě a lidsky důstojně, neboť po kongresu ODS měli jen dvě možnosti, jak se zachovat: respektovat stanovisko většiny poslaneckého klubu, nebo složit mandát.

„Pevně věřím, že tento konflikt uvnitř klubu ODS je tímto krokem pěti poslanců vyřešen,“ dodal Nečas.

Premiér upřesnil, že se ještě během úterního večera bude konat koaliční jednání ve formátu K9. Na něm budou probírat také to, jak se poslanci ve středu postaví k prováděcím zákonům k důchodové reformě.

Kalousek už navrhnul nový rozpočet

Kvůli nemožnosti shodnout se na daňovém balíčku minulý týden ministr financí Miroslav Kalousek nechal stáhnout dosavadní návrh státního rozpočtu a vypracoval nový. Ten ale počítá s výraznými škrty, proti kterým se bouří šéfové několika resortů. [celá zpráva]

Nečas ale v úterý uvedl, že pokud ve středu projde daňový balíček, bude návrh státního rozpočtu přepracován a jeho nová podoba bude "velmi blízká" staré, nicméně nebude totožná, neboť se má odvíjet od aktuální makroekonomické prognózy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám