Hlavní obsah

Dobeš vládu podpoří, Kádner a zbytek VV jsou proti daňovému balíčku

Novinky, jas, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec Josef Dobeš novinářům oznámil, že podpoří vládu při hlasování o úsporném balíčku. Nechce podpořit rebely z ODS kolem Petra Tluchoře, jehož označil za "kvartálního pučistu". Naopak David Kádner (VV), který měl na tiskové konferenci také vystoupit, kabinet nepodpoří. Stejně tak zbytek Věcí veřejných.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Dobeš

Článek

Kádnerův postoj Právu tlumočili poslanci VV Josef Novotný a Petr Skokan. Podle nich Kádner daňový balíček nepodpoří. Řekl to údajně na jednání klubu VV.

Předseda strany Radek John na tiskové konferenci po jednání klubu uvedl, že všech 11 poslanců VV včetně Kádnera se dohodlo na vázaném hlasování. "Nebudeme odcházet ze sálu. Nedarujeme této vládě nic. Jsme proti zvýšení DPH na 21 (procent) a 15 (procent) a na 20 (procent) a 15 (procent). Nepodpoříme daňový balíček, jak byl předložen. Pokud zůstane DPH 14 (procent) a 20 (procent), tak pro VV je cennější zachránit zemi před šílenou hospodářskou politikou vlády, než svrhnout vládu zítra," oznámil John.

Dobešovi vadí Tluchořův přístup

Dobeš pro Právo reagoval, že ho postoj Kádnera překvapil. "Byli jsme dohodnuti na společné tiskové konferenci s tím, že budeme prezentovat náš názor. Ten neměl být rozdílný," řekl Dobeš.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

David Kádner s Kateřinou Klasnovou

Dobeš odmítá postup rebela ODS Petra Tluchoře, neboť mu vadí, že se poslanec nepostavil vedení ODS na kongresu, ale snaží se o puč proti Petru Nečasovi. "Nemám rád věci skryté a zezadu," osvětlil svůj postoj.

Podobné zákulisní postupy podle Dobeše snižují úroveň politiky i její renomé v očích veřejnosti.

Dobeš připustil, že podpora balíčku je podle něj nelehkou volbou, neboť má problém především se zrušením tzv. zelené nafty pro zemědělce. Přesto bude hlasovat s koalicí.

Zároveň dodal, že pokud by kabinet skončil, podepíše se pod rozpuštění Sněmovny.

Klasnová bude chtít vysvětlení

Šéfka klubu VV Kateřina Klasnová bude chtít od Dobeše vysvětlení, jeho postup označila za "ne příliš korektní". "Kdyby chtěl být s Nečasem na věčné časy a nikdy jinak, tak bych navrhla hlasování o jeho vyloučení z klubu," podotkla.

Poslanec Kádner řekl, že se Dobešovi omluvil těsně před tiskovkou. Podle něj se mělo mluvit o podpoře sportu a pozměňovacích návrzích s tím spjatých. Kádner dodal v souladu s Johnem, že klíčové je pro něj zachování stejné sazby DPH a to, zda by tím podpořil vládu, je druhotné.

"Jasně říkám, že vládu nepodpořím. Můj problém by to byl, kdyby se hlasovalo zvlášť o daních a zvlášť o důvěře. Jasnou prioritu mají ale stávající sazby DPH. Pokud ale sazby zůstanou 14 a 20 procent, tak podporuji vládu," řekl Kádner.

Reklama

Výběr článků

Načítám