Hlavní obsah

Vláda má šanci na přežití, Nečasovi a spol. mohou pomoci Věci veřejné

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Dva dny před klíčovým hlasováním Sněmovny o daňovém balíčku se ukazuje, že Nečasova vláda má reálnou šanci na přežití. Ve finále by totiž ODS, TOP 09 a LIDEM mohli pomoci poslanci Věcí veřejných (VV).

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John, Kateřina Klasnová a Petr Skokan na brífinku VV.

Článek

To ale za podmínky, že Sněmovna se v rámci schvalování pozměňovacích návrhů shodne na zachování dosavadních sazeb DPH ve výši 14 a 20 procent.

A taková varianta se přitom velmi jasně rýsuje. Pro takovou podobu balíčku, který vláda spojila s důvěrou, by podle všeho hlasovali nejen véčkaři, ale i rebelové z ODS, pro něž bylo zachování DPH už jedinou podmínkou, o níž mluvili na víkendovém kongresu ODS.

Zvýšení DPH je pro nás větší zlo než okamžitý pád vlády, proto vybíráme z těch špatných variant tu nejméně špatnou.
předseda VV Radek John

Ustupují dokonce od požadavku zrušit tzv. milionářskou daň, kterou naopak požadují véčkaři a levice.

„Pro nás je klíčové zabránit dalšímu zdražování a zachovat tudíž sazby DPH, jak jsme v rámci druhého čtení navrhli,“ řekl v pondělí Právu šéf VV Radek John.

Podle něj je ve hře řada pozměňovacích návrhů, ale klíčová je daň z přidané hodnoty. „Zvýšení DPH je pro nás větší zlo než okamžitý pád vlády, proto vybíráme z těch špatných variant tu nejméně špatnou,“ prohlásil véčkařský předseda. Z jeho slov je patrná obava z přiblížení předčasných voleb, kde by VV už neměly šanci, pokud by vláda musela skončit.

Obětují takzvanou milionářskou daň?

Jak řekla Právu i šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová, naprosto rozhodující pro VV bude zachování daňových sazeb na 14 a 20 procent.

A co milionářská daň, na níž véčkaři dosud trvali? Jde o daňovou přirážku ve výši sedm procent k příjmům nad sto tisíc měsíčně. „Uděláme vše pro to, aby solidární daň v balíčku zůstala zachována. Pokud by ale z něho vypadla, i tak je možné, že balíček podpoříme. O tom se poradíme těsně před závěrečným hlasováním,“ uvedla Klasnová. Je však přesvědčená, že solidární daň v balíčku zůstane.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Klasnová (VV)

Véčkařští poslanci nicméně věří, že premiér Petr Nečas (ODS) by měl i v případě schválení balíčku rezignovat, protože svou důvěru spojil s podobou balíčku, v němž se měla DPH zvýšit na 15 a 21 procent. Premiér Petr Nečas později navrhl rebelům kompromis 15 a 20 procent.

O zachování současné výše daně stojí také soc. dem., komunisté a rebelové ODS spolu se sedmi nezařazenými poslanci původně z ODS, ČSSD a véček. Z toho plyne, že zastánci nezvyšování DPH mají ve Sněmovně většinu nejméně 103 hlasů.

Jiné počty platí pro závěrečné hlasování o celém balíčku. Zde by podpora mohla být i vyšší, i když by byla bez levice.

„Budeme hlasovat tak, aby byla zachována současná sazba DPH a vypuštěna nebezpečná Drábkova reforma příspěvku na bydlení, ale balíček jako celek nepodpoříme,“ řekl na dotaz Práva šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. Klub disponuje 54 hlasy, přičemž podle Sobotky by měli být všichni poslanci hlasování přítomni.

Podobně se vyjádřil předseda klubu KSČM Pavel Kováčik, za kterým stojí 26 členů. Podle něj sice komunisté mají jiné představy zejména o snížené sazbě DPH, nicméně obávají se jednotné daně, která v případě zamítnutí balíčku hrozí.

„Pořád je lepší 14 a 20 procent než 17,5 procenta, takže schválení se bránit nebudeme, i když se o tom ještě pobavíme na klubu,“ řekl Právu Kováčik.

Reklama

Výběr článků

Načítám