Hlavní obsah

Rebelové Šnajdr a Fiala zvažují podporu daňovému balíčku

• Aktualizováno

V nadcházejícím rozhodování o daňovému balíčku, s nímž vláda svázala svůj osud, bude mít pro jednoho z nespokojených poslanců ODS Marka Šnajdra velký význam i výzva stranického kongresu k respektování většinového stanoviska. O možné podpoře daňového balíčku hovoří i poslanec Radim Fiala.

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Článek

Šnajdr současně v rozhovoru pro rádio Impuls řekl, že jako poslanec má nejen stranickou, ale i individuální ústavní odpovědnost a že je stále přesvědčen o škodlivosti vládou navržených změn včetně zvýšení DPH.

Oba vlivy, tedy apel kongresu ODS na nespokojence ve straně, a na druhé straně ústavní odpovědnost poslance, jdou podle Šnajdra v tomto případě proti sobě. "Tyto dva aspekty budou u mě rozhodovat předtím, než se rozhodnu," řekl poslanec Impulsu několik dní před rozhodujícím hlasováním.

Podporu zvažuje i Fiala

Vládě při schvalování daňového balíčku možná pomůže i poslanec a jeden z jeho odpůrců Radim Fiala. V rozhovoru pro Českou televizi nevyloučil, že by kabinet při hlasování o této sporné normě podpořil odchodem ze sálu. "Nemohu to vyloučit, různé varianty jsou na stole," řekl. Fiala před několika dny kvůli neshodám s vedením strany především právě v otázce daní odešel z ODS.

Kabinet se bude ve Sněmovně tento týden snažit prosadit balík změn, na kterých chtěl stavět rozpočet, jež ale nyní kvůli odporu několika poslanců ODS není schopen dotáhnout ke schválení. Dohodu zatím nepřineslo ani několikatýdenní vyjednávání. Vláda přitom s osudem navrhovaného zákona zahrnujícího i jednoprocentní zvýšení obou sazeb DPH spojila svou důvěru.

Naděje na kompromis v poslaneckém klubu ODS existuje podle Šnajdra do poslední chvíle před hlasováním.

Reklama

Výběr článků

Načítám